Nog maar 8 weken en dan sta ik aan de start van de Utrecht Marathon. Vanaf vandaag ben ik daarom van plan om elke zondag een blog te plaatsen met mijn voorbereidingen naar de marathon en alles wat hierbij komt kijken.

Inmiddels ben ik blessurevrij – even afkloppen – en heb ik de afgelopen weken mijn kilometers langzaam opgebouwd. Een aantal weken geleden zei mijn trainer Rob Veer dat ik, omdat ik pas nét hersteld ben van een blessure, ik nu niet meteen voor een marathon moet trainen en beter voor de halve kan trainen. Dit was pijnlijk en ik heb er ook goed over moeten nadenken. Aangezien ik Eindhoven al heb moeten laten schieten en nu weer mijn volgende doel NU al zou moeten laten varen, voelde toch alsof ik het te snel op zou geven. Nee, die keuze wil ik pas een aantal weken voor de marathon nemen. Dan weet ik dat ik het in ieder geval heb geprobeerd.

Maar ik zei niet zomaar ‘nee, ik ga voor de hele’, want ik kreeg niet voor niks een blessure. Iets moest veranderen in mijn aanpak naar de marathon. Dus werd het tijd om te reflecteren en te bekijken wat nu ik anders moet doen. En dat wist ik eigenijk gelijk al; toen ik voor de halve trainde, deed ik krachttraining ernaast, nu deed ik geen krachttraining meer. Daarnaast at ik ongezonder (dat kwam deels door de drukte van afstuderen). Omdat ik dacht dat ik wel wat extra hulp nodig zou hebben met mijn voeding ben ik daarom vanaf 1 januari 2018 begonnen met Personal Running Plan.

Met het plan krijg ik een krachttraining- en voedingsschema speciaal afgestemd op mijn doel; de hele marathon. Ik ben nu ongeveer drie weken bezig en ik ben werkelijk waar erg onder de indruk. Waarom ben ik onder de indruk? Nou, vorige week liep ik de Halve van Egmond – niet mijn beste tijd, maar mijn trainer Rob Veer wilde dat ik ‘m op een rustig tempo zou lopen. Gelukkig ging het goed met mijn kuiten, dus ik heb vertrouwen dat de hele ook goed gaat komen. Maar wat me verbaasde aan mijn nieuwe training en voedingspatroon was dat ik na deze halve marathon – ik heb er inmiddels zes gelopen – geen spierpijn had. Ik was werkelijk waar verbaasd. Mijn benen voelden vermoeid aan, maar verder had ik nergens last van.

Dus hoe ziet mijn voedingspatroon er nu uit? In de basis eet ik redelijk hetzelfde, alleen neem ik nu meer eiwitten en eet ik meer groentes. Daarnaast moet ik zorgen dat ik genoeg vocht binnenkrijg. Dit betekent twee tot tweeënhalf liter water per dag. En ook (helaas) minder alcohol drinken. Verder zijn de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten ook iets anders, maar ik mag in principe alles eten – als het maar met mate is.

De komende week ga ik naast mijn afstanden opbouwen ook ‘s ochtends vroeg naar de sportschool (voor werk) zodat ik de dag goed start. Ik hoop dat het me lukt! 🙂 Over een week vertel ik je er alles over! Heb je nog vragen over mijn voorbereidingen of tips qua voeding? Laat een reactie hieronder achter!

 

2 thoughts on “Marathonpraat: nog 8 weken!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *