Als vriendin voel je je machteloos. Je weet eigenlijk niet wat je moet doen als iemand in een depressie raakt. Ik wist niet hoe dit was voor mij omgeving, dus besloot ik een van mijn vriendinnen – die ook 10 km meeloopt met Loop Depressievrij – te interviewen. Hoe is het om een vriendin te zijn van iemand die depressief is? Ik heb Margot al 6 maanden niet gezien, maar we hebben regelmatig geskyped toen zij in het buitenland zat. Vanmiddag zag ik haar dan eindelijk na een lange tijd en kletsen we bij in een knus cafétje in Utrecht en vertelt zij waarom zij meedoet met team Loop Depressievrij:

‘Ik wilde jou heel graag supporten met dit project en je blog. Ik zat namelijk in het buitenland en voelde me machteloos. Daarnaast wilde ik zelf graag sportiever  worden en wat afvallen. Dit was eigenlijk een goed excuus om mee te doen met de 10 km team van Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid. Om het zo te combineren.’

‘Het is heel moeilijk om een vriendin te zijn van iemand die een depressie heeft. Je wil heel graag helpen, maar je weet dat het eigenlijk niet kan. Want uiteindelijk moet die persoon dat zelf doen. En bij jou was het zo dat ik in het buitenland zat, dus ik had het niet helemaal meegekregen. Ik moet wel zeggen dat ik al meer ervaring heb met depressies, omdat de oom van mijn toenmalige vriend vorig jaar zelfmoord heeft gepleegd. Dat was heel moeilijk. Ik heb ook gezien wat dat heeft gedaan met de familie. Hoe dat was voor de familie. Dat is echt ontzettend zwaar. Daarnaast heb ik nog een vriendin die in een depressie zit. Het is gewoon zo frusterend, want je wil dat het goed gaat met iemand van wie je houdt en je wil iemand helpen, maar het kan niet.’

‘Ik denk dat het heel goed is dat het platform Eerder is beter komt, want ik denk dat dit ontzettend veel jongeren zal gaan helpen. Het is namelijk niet iets wat je meteen ziet aan iemand. Maar het is wel echt een ziekte en een probleem. Ik denk dat het ook heel goed is dat daar meer onderzoek naar gedaan wordt. Het is een probleem dat veel leeft. Dat is belangrijk dat daar iets aan gedaan wordt.’

Hardlopen

‘Sporten is voor mij bijna een soort therapie, zeker hardlopen. Je hoofd raakt gewoon leeg en je maakt je gewoon even geen druk om wat er om je heen gebeurd. Alle stress die je hebt, raak je dan gewoon kwijt. Ik heb zelf ook dat als ik klaar ben met hardlopen dat ik echt tot rust kom. En als ik het een tijd niet doe dan merk ik dat ik veel onrustiger ben. Ik denk dat hardlopen een krachtig remedie is voor jou tegen je depressie. En dat het ook heel veel kan helpen bij anderen. Zeker ook om hardlopen te gebruiken om ook nog geld in te zamelen voor het goede doel.’

Afvallen

‘Toen ik naar Dubai ging merkte ik dat daar een cultuur heerst waar de uiterlijk van iemand heel belangrijk is. Iedereen moet er op zijn mooist uitzien. Ik denk dat er bijna geen plek ter wereld is waar ze zoveel aan hun uiterlijk gesleuteld en gedaan wordt. Dus toen ik in Dubai kwam, voelde ik me ongemakkelijk in mijn eigen lichaam. Ik zat eigenlijk dus niet zo lekker in mijn vel. Dan kijk je om je heen en dan zie je dat iedereen echt super strak is. Ja, dan denk je: godverdomme ik wil dat ik ook lekker in mijn vel zit. Ik moet zeggen, toen ik begon met hardlopen, voelde ik me binnen een paar maanden zoveel beter. Dat heeft heel erg geholpen voor mij. Het geeft me heel veel zelfvertrouwen. Nu ik ook terug ben in Nederland krijg ik van veel mensen ook complimenten dat ik er goed uitzie. Dat geeft je ook weer motivatie om door te gaan. Ik voel me niet meer ongemakkelijk in mijn eigen lichaam.’

Screenshot 2016-02-04 17.04.10

Mijn lieve vriendin Margot loopt dus ook mee om toch haar steentje te kunnen bijdragen. Als buitenstaander blijkt het dus ongelofelijk moeilijk om iets te doen voor die gene. In principe kan je niks. Eigenlijk alleen een luisterend oor bieden en begrip tonen. Ik ben in ieder geval super trots dat ze meeloopt en mij hierin steunt. Wil je Margot en mij ook steunen met onze actie? Klik dan hier!

 

0 thoughts on “Margot: ‘Als vriendin voel je je machteloos’”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *