Ik word wakker. De wekker gaat af. Helaas, het was een droom. Een mooie droom. Eindelijk een keer een fijne droom. Ik wil terug naar mijn droom. Daar was iedereen blij. Iedereen om wie ik geef. Vrolijk. En samen.

Ik werd wakker en miste wat ik voelde. Wat ik voelde in mijn droom. Maar dan word je wakker en realiseer je je dat het een droom was.

Soms word ik wakker en ben ik opgelucht. Het was maar een droom, maar soms word ik wakker en ben ik teleurgesteld. Wat was dat mooi. Zou dat ook werkelijkheid kunnen worden? Zou mijn droom ook echt uit kunnen komen? Maar dat denk ik ook bij een nachtmerrie. Nachtmerrie’s zijn een veel voorkomende last bij psychische problemen. Ik heb er al jaren last van.

Middenin de nacht wordt je drijfnat wakker. Je voelt je angstig, maar je bent ook blij dat het een droom was, in ieder geval nu, niet de realiteit is. Het feit dat je misschien meer dan gemiddeld last hebt van nachtmerries kan het gevolg zijn van jouw psychische problemen. Uit een Fins onderzoek blijkt dat er een verband is tussen psychische gezondheid en het aantal nachtmerries dat je hebt. Waardoor dat komt, weten onderzoekers nog niet.

Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van nachtmerries, maar sommigen mensen kunnen er meer last van krijgen dan anderen. Bij mijn nachtmerries voelt het alsof ik een horror film kijk, alleen ben ik de hoofdpersonage en komen mijn familie of vrienden ook in voor. Als ik wakker wordt, realiseer ik me dat dat ook echt zou kunnen gebeuren. Naar is dat.

Betekenis

Met dromen verwerken we de emoties en de gebeurtenis van de dag, van het verleden of van wat ons nog te wachten staat. Nachtmerries zijn dromen die ons angst of schrik aanjagen. Vaak wordt een nachtmerrie beter onthouden dan een normale droom. De betekenis van nachtmerries is niks anders dan die van normale dromen: het verwerken van emoties of gebeurtenissen. Vaak zijn nachtmerries veel heftiger dan onze ware gevoelens en gedachten.

Vaak denken mensen (waaronder ik) dat een nachtmerrie een voorspelling is van een gebeurtenis die nog gaat plaatsvinden. Zo’n enge droom ontstaat door een traumatische gebeurtenis, stress, angst, zenuwen of door een voorval dat indruk op ons gemaakt heeft of waar we erg tegenop kijken. Nachtmerries geven bovendien diep weggestopte angsten en gevoelens weer.

Voorkomen

Je wordt van nachtmerries niet erg vrolijk. Deze dromen blijven namelijk nog lang in je geheugen zitten omdat ze indruk hebben gemaakt. Ook kan er een angst voor slapen ontstaan. De volgende tips kunnen helpen om nachtmerries te verminderen:

  • Praat over problemen overdag. Ga nooit slapen met zorgen.
  • Probeer ontspannen te gaan slapen. Lees een boek en kijk geen televisie vlak voor het slapen gaan.
  • Gebruik geen alcohol, tabak of cafeïne vlak voor het slapen gaan.
  • Medicijnen kunnen nachtmerries oproepen. Overleg met je arts wanneer je bepaalde medicijnen neemt en plots last krijgt van nachtmerries.
  • Bereidt je voor op een eventuele nachtmerrie. Het is na lang trainen mogelijk een nachtmerrie te manipuleren en om te zetten naar een leuke droom. Vlak voordat je in slaap valt denk je aan datgene wat je wil dromen. Herhaal dit iedere avond weer. Vaak zal het na enige tijd lukken om enge dromen om te buigen naar datgene wat je wil dromen. Het lukt niet bij iedereen (mij ook niet), maar het is het proberen waard toch?

 

One thought on “Mijn dromen zijn geen werkelijkheid”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *