Als hardloper heb je een paar voorkeuren als het komt op trainen. Hoe je het liefst traint, waar je het liefst traint. Maandag deed ik mee met Girls Running Squad (eerder Girls Love 2 Run Utrecht) en gister deed ik mee met een Mindful Running clinic en ik merkte dat ik onder begeleiding ‘hardlopen’ niet erg prettig vond. Om op een vast tijdstip ergens te moeten zijn en niet weten wat voor oefeningen je gaat doen. Misschien een beetje stom, maar ik vind het niet zo fijn om naar anderen te luisteren. Zeker als het komt op sporten. Daarom vind ik hardlopen zo leuk. Het is laagdrempelig, je kan het doen waar en wanneer je wilt. Je kan het alleen doen, maar ook samen. Wat je wil! Dus hierbij mijn lijstje van mijn lievelingstrainingen als het komt op hardlopen:

Krachttraining

Sinds ik aan krachttraining doe, is mijn snelheid en kracht flink verbeterd. Daarnaast merk ik as ik ergens een ‘zwakke’ plek ontwikkel of last van een spier krijg, dat ik deze spiergroep meer moet trainen. Zo zorg je nooit voor overbelasting of blessures (buiten mijn stomme voet natuurlijk). Dit is dus naar mijn idee een goede toevoeging aan mijn hardloopsnelheid en uithoudingsvermogen. Laatst had ik namelijk last van mijn onderrug tijdens een lange duurloop. Ik wist meteen dat ik mijn core meer moest gaan trainen en voilà onderrug pijn was verdwenen!

5 km run op de vroege ochtend

Wakker worden, kleding aan, glas water, schoenen aan en gaan! Ik ben een echte ochtend hardloper en als ik een drukke dag heb, vind ik het heerlijk om zo de dag te beginnen. Het geeft me energie voor de rest van de dag! Hier lees je ook hoe ik een ochtend loper ben geworden.

Duurloop
Nu ik voor twee halve marathons train, merk ik dat het lastig om niet te gaan vervelen. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor. Muziek. Oortjes in, gedachten mee en gaan! Beginnen op een tempo wat je eigenlijk wel uren zou kunnen volhouden… Als ik een duurloop plan, plan ik wel direct hoeveel ik ongeveer ga lopen, zodat ik me hierop kan instellen. Plan ik 10 km, dan kan ik me een 14 km niet voorstellen, maar plan ik 18 km, dan lijkt 10 km een eitje. Gek hoe dat werkt in je hoofd, maar het helpt me wel om dit te plannen. Met zo’n duurloop is het een kwestie van volhouden en gewoon lekker te genieten van de omgeving. Ik heb hierdoor ook geleerd dat het allemaal om je mindset draait. Ik deel de kilometers op in kleine stukken, dus bijvoorbeeld als ik 12 km ga hardlopen. Is dat 3 x 4 km. Dus als ik bij 4 km ben, denk ik ooohhh, maar ik ben al op eenderde! It’s all in the mind! 😉

Wat voor training doe jij het liefst op de hardloopschoenen? Laat het me weten in een reactie!

2 thoughts on “Mijn favoriete hardlooptraining”

  1. Hoi Eleanor,

    Ik loop het liefst ver en lang. Zo’n tocht waarbij je ook wat ziet en niet altijd maar dat rondje van 5 of 10km rond het huis, maar 20, 25 of 30+km. Het mooie vind ik dat als het even een stukje minder gaat, je weet dat er binnen de loop tijd genoeg is om weer goed te voelen. Na een aantal km krijg ik “last” van een leeg hoofd. Dan is blijkbaar alles wat mij dwars zit verwerkt en voel ik mijn benen wat nadrukkelijker. Dan is het focussen op techniek en gaat het snel weer beter.
    Qua muziek is het alles wat ik goed ken, het moet geen nieuwe muziek zijn, dat lijd te veel af. Klassiek gaat ook prima, helemaal in de natuur, Dwingelerveld B.V. Maar standje triggerfinger mag ook. Heeft wel een nadeel, door die up-tempo’s ga ik beduidend harder lopen. Niet altijd handig bij een lange tocht. Maar om af en toe een 10km te knallen, prima.
    Bij de lange afstanden is het gevoel van de energie in je lichaam het lekkerste. Na 30 km voelen dat je nog wel door kunt, of nog beter na de man met de hamer, bij mij meestal rond de 37km, voelen dat je nog veeeeel verder kunt. Spieren en gewrichten zijn het niet gewent en dat is dan de beperking. Niet de energie. Aan die spieren en gewrichten wordt gewerkt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *