2016! De eerste dag van  TWEE-DUIZEND-ZES-TIEN! Wat vliegt de tijd. Serieus. Dan is even stil staan bij afgelopen jaar wel goed. Realiseren waar ik nu sta en waar ik nog heen wil. Maar vooral even stilstaan en net zoals vele anderen doe ik dit door middel van een blogpost. 2015, daarom mijn 15 hoog- en leerpunten van afgelopen jaar:

1. Hoogtepunt: jullie!!! Ik weet niet of je een voorstelling kunt maken wat voor een geweldig gevoel het is om te doen wat je leuk vind en hier ook nog naar wordt gekeken en vooral op wordt geantwoord. Al jullie likes, berichtjes, reacties, mailtjes, steun, wauw! Jullie zijn mijn grootste motivatie en inspiratie voor mijn herstel, voor de halve marathon en voor mijn blog. Het is soms zoiets geks: social media. Maar wat kan ik er ook ontzettend van genieten, wat kan ik van jullie genieten!

2. Leerpunt: bovenstaande is tevens ook een leerpunt geweest, ik realiseer me dat ik niet zonder jullie kan. Behalve dat ik enorm veel inspiratie en motivatie door jullie krijg, heb ik jullie ook nodig! Om te leren om opener te zijn naar anderen, om mezelf beter te begrijpen en om te kunnen zeggen dat ik niet de enige ben met een depressie… Dit is dan ook een leerpunt, omdat ik me heb gerealiseerd dat ik ook dicht bij mezelf moet blijven en niet beïnvloed moet worden door negatieve reacties. Mensen die psychische ziektes nog als een taboe zien. Want dat moet echt veranderen. En dat blijft natuurlijk ook mijn insteek van deze blog.

3.Hoogtepunt: mijn blog Loop Depressievrij beginnen! Toen ik mijn diepste punt belandde, wist ik dat ik iets met taboes op psychische ziektes wilde doen. Het bespreekbaar maken. Mijn verhaal delen. Anderen inspireren. Ik was zo kwaad, maar ook tegelijkertijd zo bang dat het zou mislukken. Dat mensen het verkeerd zouden opvatten. Maar toen ik met mijn blog begon en met mijn depressie naar buiten kwam.. wow… Wat een hoogtepunt. Klinkt gek, maar herkenning en erkenning krijgen voor je ziekte doet zoveel met een persoon. Er viel een last van mijn schouders. Want ik was niet de enigen en ik werd gehoord.

4. Leerpunt: het is oké om een stapje terug te nemen, dat betekent niet dat je hebt gefaald.  Dit jaar heb ik noodgedwongen mijn studie stil moeten zetten en de controle uit handen moeten geven. Maar dit betekent niet dat ik heb gefaald. Ik moest er even uit. Ik moest stilstaan om vooruit te kunnen komen. Dat had ik toen nog niet door, maar dat heeft uiteindelijk enorm geholpen. We zijn niet perfect en we kunnen niet alles tegelijkertijd doen. En dat is oké.

5. Hoogtepunt: in het Utrecht’s Stadsblad! Toen ik nog maar net begon met bloggen werd ik al benaderd door verschillende media voor interviews. Wow.. dat had ik niet verwacht, aangezien ik nog helemaal niet lang blog of veel bezoekers had. Maar toch werd ik in oktober geïnterviewd en stond ik met een interview van een halve pagina met foto in de krant!  Hoe en wat? Dat lees je hier!

6. Leerpunt: ieder proces is anders. Iedereen is anders. Iedereen heeft andere doelen, normen en waarden. Niet iedereen heeft dezelfde als ik, dus heb ik geleerd mensen mij niet begrijpen ik ze in hun waarde moet laten. Als zij mij niet begrijpen en er niet voor mij kunnen zijn,  dan moet ik het loslaten. Wat ik voor een ander misschien zo zou doen, zouden zij misschien niet voor mij doen. Dit moet ik nog leren accepteren. Klinkt misschien vaag, maar ik probeer nog iedere dag te leren hoe anderen met dingen omgaan en probeer te leren waarom ze bepaalde keuzes maken,  maar zolang zij het prima vinden, so be it! Als zij daar gelukkig mee zijn, dan zal ik daar ook vrede mee hebben.

8. Hoogtepunt: geïnterviewd worden voor de radio! Oh wat was dat tof dat ik daarvoor werd gevraagd. Een item over stigmatisering rond de psychiatrie en ik werd gevraagd hoe mijn ervaringen hierin waren. Hoe en wat? Dat lees je hier!

9. Leerpunt: ik heb ervaren dat het oké is om een work out (of 2) over te slaan en dat ik moet leren om mijn rust te nemen. Of krijg ik nog een blessure! Dat mag natuurlijk niet voor de halve marathon van Utrecht. Nu weet ik dat ik er niet minder sterk om wordt, maar dat mijn lichaam het soms ontzettend nodig heeft.

10. Hoogtepunt: geld inzamelen voor het goede doel. Toen ik in september besloot om eens gek te doen en voor de halve marathon in te schrijven, wilde ik dit ook nog eens voor een goed doel doen. Een goed doel wat voor mij betekenis heeft. Dat werd Fonds Psychische Gezondheid. En tot nu toe heb ik 270 euro ingezameld! Meer lezen over deze actie en hoe je kan doneren? Dat lees je hier!

11. Hoogte – en leerpunt: Balans en ritme creëren. ik heb ervaren dat een gezonde levensstijl met een vast ritme echt enorm goed kan doen voor je gemoedstoestand.  Leren om goed voor jezelf te zorgen en rust te pakken. Daarnaast kan voeding en sport ontzettend helpen om je lekkerder in je vel te zitten.

12. Hoogte – en leerpunt: Mijn doel behalen om drie maanden alcoholvrij te zijn. Nooit dacht ik dat ik ooit überhaupt een week zonder alcohol zou kunnen. Maar wow.. als je voor iets wil gaan en je in jezelf gelooft. Dan lukt het ook echt. Wi je weten hoe ik die drie maanden alcoholvrij heb ervaren? Dat lees je hier.

13. Hoogtepunt: Team Loop Depressievrij voor Fonds Psychische Gezondheid. Ik zag het al voor me om de halve marathon samen met andere hardlopers te lopen en geld in te zamelen voor Fonds Psychische Gezondheid. En dat is ook uitgekomen! Samen met mij kan je de Utrecht Marathon lopen en geld inzamelen voor het onderzoek ‘Eerder is Beter’. Meer over weten en hoe je kan aanmelden? Lees je hier.

14. Leerpunt: veel van wat belangrijk is, doet er niet toe. Soms kan ik dingen ontzettend belangrijk vinden, en me er constant mee bezig houden, terwijl als ik even heel goed nadenk zijn er wel belangrijkere dingen. Zo kan ik me veel te veel vergelijken met anderen, bijvoorbeeld andere bloggers. “Waarom kan ik niet zo’n leuke foto’s maken?” “Hoezo sport zij vandaag wel en heb ik vandaag geen zin?” Ook dit is per persoon verschillend en heb ik ervaren dat ik lekker mijn eigen ding moet doen, in plaats van te veel naar anderen te kijken

15. Hoogtepunt: mijn lieve familie en vrienden die me blijven steunen, na alles wat er in 2015 is gebeurd. Hoe slecht het met mij ging, bleven ze in mij geloven. Na verschillende woede uitbarstingen, nadat ik alle hoop had opgegeven, hadden zij nog hoop. En daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. Want anders zou ik niet zijn waar ik nu zou zijn. Het is ook best lastig om met iemand te leven die een depressie heeft, maar zij doen het toch ontzettend goed en dat vind ik erg belangrijk en motiveert mij weer. Mijn familie en vrienden zullen altijd mijn grote hoogtepunt blijven.

En dit was 2015 voor mij. Heb jij ook de tijd genomen stil te staan bij jouw hoogte- en leerpunten van afgelopen jaar? Een jaar waar van alles is gebeurt, waar ik nu op teruggeblikt heb dus nu zal ik weer vooruitkijken. Ik kijk er naar uit om weer vol enthousiasme door te bloggen het komende jaar. Er komen allerlei leuke dingen aan, zoals de halve marathon van Utrecht bijvoorbeeld! Dus ik hoop dat jij met plezier mijn blog blijft volgen!

Gelukkig nieuwjaar! 

Liefs,

Eleanor

Leuk2

Volg mijn blog via Instagram of Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *