Die heb ik niet. Of nouja, het is niet meer een relatie te noemen. Het is eigenlijk een soort van ex. Een vorige relatie. Een relatie die invloed had op ‘echte’ relaties. Op relaties met eten, met sporten, maar ook met familie, vrienden en vriendinnen.
Hoe bedoel je dat? Nou, dat zal ik je vertellen. En ik hoop dat jij dan ook in gaat zien dat die weegschaal…. DIE weegschaal ja, niet tussen jou, jouw zelfbeeld, jouw relaties met van alles, hoort in te staan.

‘Het is maar een getal’.
Jup. Het is maar een getal. Makkelijker gezegd dan gedacht. Want dat getal kan je hele humeur beïnvloeden.

Ik heb vriendinnen die naar me toe komen: ‘Ellie!! Ik ben 2 kilo aangekomen!!!’ ‘Waar dan? Zie je het?’ ‘Weet ik niet! Nee ik zie en merk het niet’.
Dus. Dat. Vriendinnen die niet anders zijn gaan eten, meer gaan sporten en toch aankomen. In spier ja. Dat zie je in de spiegel, maar de weegschaal zegt anders. Maar waarschijnlijk is dit spiegelbeeld wel veranderd nadat je op de weegschaal bent gaan staan. Want opeens zijn je lovehandles wel iets meer gegroeid en zijn je benen wel iets dikker. MINDF*CK. Dat doet het dus met je. Eerst ben je tevreden en dan… dat getalletje. Chagrijnig, verdrietig, boos, gefrustreerd… om dat getalletje.

En ja, ik schrijf dit met alle ervaring. Vroeger stond ik dagelijks op dat ding om te kijken of ik van dat ene koekje was aangekomen. Of ik was afgevallen van een maaltijd overslaan. Natuurlijk. Maar is dat nou echt zo belangrijk? Is het niet veel belangrijker hoe jij je in je lijf voelt? Hoe jij naar jezelf kijkt? Laat je dat afhangen van zo’n cijfer? Of kun je naar jezelf kijken, jezelf een koekje gunnen, jezelf afmatten in de sportschool, zien dat je lichaam fit is/in progress is/geniet van het leven?

Vriendinnen hebben mij ook de afgelopen weken gevraagd hoeveel ik ben afgevallen. ‘Wat ben je afgevallen!’ ‘Hoeveel ben je afgevallen?’ ‘Je ziet er goed uit! Aangezien ik nu 5 dagen per week sport en geen alcohol drink. Is het dus wel te merken. En nee, ik deed dit niet om af te vallen. Het afvallen was eigenlijk puur bijzaak. Ik wilde fijn voelen in mijn lijf. En vooral gelukkig worden. Ja, ik ben waarschijnlijk afgevallen, maar misschien ook helemaal niet. Misschien ben ik aangekomen. Aangekomen in spier. Ik weet het niet. En ik wil het ook niet weten.

Bron: tumblr
Bron: tumblr

Ik sta dus niet meer op de weegschaal. Ik zeg niet dat JIJ niet op de weegschaal moet gaan staan, het kan zeker handig zijn als indicatie en je motiveren (sjah, of demotiveren), maar laat niet alles afhangen van dat getal.

Kortom, voor mij werkt het gewoon niet. Ik sport, omdat ik lekker in mijn vel wil voelen. Meer niet. Ik vind het belangrijker hoe ik me voel en ik kijk liever naar de spiegel. Daarnaast merk ik het wel aan mijn kleding. Zit mijn broek te strak? Oei.. Even wat minder chocola eten. Een andere maatstaaf voor mij is mijn oude spijkerbroek van de middelbare. Die had ik altijd bewaard voor het wat als ik ooit weer afval idee (toen zat ie ook strak zat), maar na een jaartje studententijd, paste ik er echt bijna niet meer in – een studentenleven is ook niet bepaald goed voor de lijn. Maar guess what? De broek is nu zelfs een beetje te groot! Dat vind ik nou een veel mooiere maatstaaf dan die stomme weegschaal.

Dus ik vind het prima zo. Mijn weegschaal blijft mijn ex. Daar komt denk ik geen verandering in. Want ik bent veel & veel meer dan dat cijfer alleen.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

5 thoughts on “Mijn relatie met de weegschaal”

  1. ‘K ben er onlangs , na een jaar , nog is op gaan staan en er was ongeveer 10 kg bijgekomen het voorbije jaar. Zelf verschiet ‘k daar nie van want ‘k ben een jaar nie gaan fitnessen , amper buiten gekomen , zeer onregelmatig eet- en slaappatroon… Maar ‘t is nie dat ‘k mij nu slecht voel door dat getal op de weegschaal… Het is tenslotte maar een getal en als ‘k ooit terug de motivatie vind om terug meer buiten te komen en te gaan fitnessen zal de kans wel groot zijn dat dit terug zakt .

    Groetjes

    1. Precies. Dat getalletje zegt niks, het gaat om hoe je je voelt. Daarom sta ik ook niet op een weegschaal. Ik merkte dat ik er zo mee zat dat ik niet genoot van eten, omdat ik wist dat ik dan een kilo zwaarder zou zijn als ik at. (Zo slecht). En je gewicht schommelt altijd wel een beetje 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *