Het is een feit. Ik heb mijn trainingsschema gemaakt. 8 oktober 2017 zal ik mijn eerste marathon lopen. En in aanloop na oktober heb ik een schema gemaakt hoe ik me wil voorbereiden. Het officiele schema gaat drie maanden van te voren in, maar ik kon niet wachten. Dit komt omdat ik voor ProRun verschillende artikelen voor het eerste online magazine schreef. Het themanummer? De marathon. Ja, dan kom je veel te weten over de marathon. Hoe bereid je je voor? Waar moet je opletten? Hoe moet je eten en hoe moet je vooral trainen? Ik heb er dus de nodige research voor gedaan en kan zeggen dat ik echt ongelofelijk veel zin in heb om die marathon te lopen. Gek. Nooit dacht ik dat ik het ooit zou zeggen. Ik heb zin om een marathon te lopen. Ik wil een marathon lopen.

Ik. Ellie. Het kleine meisje wat op de middelbare school sport haatte en altijd als laatste werd gekozen bij de gymlessen, ga een marathon lopen. Nooit dacht ik dat ik het zou zeggen. Of dat het misschien ook mogelijk zou kunnen zijn. Maar nu ik mijn planning en trainingsschema aan het maken ben, realiseer ik me dat het werkelijkheid wordt. En dat die marathon steeds dichterbij komt. Voor ProRun schreef ik er een column over hoe ik verliefd werd op de marathon. Dat kun je lezen in het eerste online magazine!

Maar nu. Hoe ga ik me verder voorbereiden? Hoe ziet mijn trainingsschema eruit? Nou terwijl ik allerlei fanatieke hardlopers had geïnterviewd over hun eerste marathon of hun 120ste marathon, heb ik de nodige informatie verzameld en kan ik wel zeggen dat ik een beetje een expert ben geworden in hardlopen of in marathonvoorbereiding. Dus kon ik het ook niet laten om mijn eigen schema te gaan maken.

Training

Veel mensen praten over vier of vijf keer per week hardlopen als ze trainen voor de marathon. Zelf denk ik dat ik dan een blessure krijg. De een kan dat natuurlijk makkelijker aan dan de ander. Ik denk niet dat mijn lichaam zoveel eenzijdige belasting aan zou kunnen. Herstel is eigenlijk net zo belangrijk het trainen zelf. Alleen wil ik wel de marathon goed uitlopen, dus ga ik vanaf nu al regelmatige crosstraining toevoegen aan mijn schema. Wat dat inhoudt?

In aanloop naar de marathon loop ik dus 3 x per week en wil ik twee keer per week crosstrainen. Een keer zwemmen en een keer krachttraining/spinning. Dit wil ik bij een triatlonvereniging gaan doen. Niet om echt een triatlon te doen, maar vanwege de crosstraining en begeleiding. (Wie weet ooit een kwart triatlon. Zeg nooit nooit!)

Verder zal mijn schema als volgt zijn: elke maandag zwemmen, elke dinsdag intervaltraining bij mijn vereniging, als mijn agenda het toelaat wil ik op woensdag meetrainen met de Running Junkies in Den Bosch waar ik een middellange afstand loop. Als ik woensdag niet meetrain, loop ik donderdag een rondje en op vrijdag wil ik krachttraining en spinning doen. Elke zondag staat er een lange afstand op de planning. Ik zal dus uitkomen op 2 keer crosstraining en drie keer hardlopen per week.

Het aantal trainingen is niet anders dan normaal. Het enige wat ik vanaf drie maanden van te voren ga doen is de kilometers opbouwen tijdens mijn lange duurlopen. De maanden daarvoor ben ik van plan om afstanden tussen de 15 en 21 kilometer te lopen zodat ik een goede basis heb. Door mijn freelance werk bij ProRun heb ik geleerd dat je een grotere kans hebt op overtraining of blessure tijdens je marathonvoorbereiding als je te snel te veel traint. Daarom ga ik net als wat ik vorig jaar bij mijn eerste halve marathon heb gedaan, het rustig opbouwen en nu al beginnen met vijf keer per week sporten.

Eten

Mijn eetpatroon ga ik wel iets veranderen. Aangezien ik meer ga trainen, moet ik ook meer gaan eten, anders ga ik veel afvallen. Niet dat dat niet een fijne bijkomstigheid zou zijn, maar ik wil geen spier verliezen. Maar een paar kilo kwijtraken zou ik ook weer niet erg vinden! 😉 Verder ga ik een maand voor de marathon geen alcohol meer drinken en meer koolhydraten nuttigen. Alcohol heeft namelijk invloed op je prestaties. Ik merkte zodra ik geen alcohol meer dronk dat ik sneller vooruit ging in mijn training.

Tijdens de trainingen en wedstrijden gebruik ik gelletjes. Eerst deed ik dit niet en merkte ik als ik niet goed had gegeten ik zware benen kreeg na 16 kilometer. Gelletjes voorkomen dat en geven je weer een boost. Persoonlijk vind ik de SIS gelletjes het prettigst. Deze is het minst zoet en redelijk makkelijk weg te krijgen, test ook hier van te voren goed mee! Ik had tijdens mijn derde halve marathon ontzettend last van mijn maag door de gelletjes, dus kies gelletjes waar je goed op reageert. Verder neem ik tijdens mijn lange duurloop een waterbelt mee met water. Vocht is belangrijk!

Rust

Wat veel mensen wel eens vergeten is het belang van voldoende rust. Voor mij zorgt drie keer per week hardlopen samen met crosstraining er voor dat mijn lichaam goed kan herstellen. Zaterdag en woensdag/donderdag zijn rustdagen en zwemmen op maandag is een hersteltraining. Het zal wel wat lastiger worden om mijn sociale leven bij te houden, maar dat heb ik ervoor over! Want als ik al die marathonlopers mag geloven dan is een marathon lopen onvergetelijk!

En wil jij ooit een marathon lopen? Hoe bereid jij ervoor?

Fotocredit: Fleur Joesten

7 thoughts on “Mijn voorbereiding op de marathon”

 1. Zo gaaf Eleanor! Ik ben ook verliefd geworden op de marathondroom en ik mag er in april al aan geloven. Thanks voor de ProRun tip, ik ga het magazine lezen. En natuurlijk ga ik je trainingstraject volgen.. Vergeet vooral niet te genieten, en weet: niks moet!! Ik merk bij mijzelf dat trainen voor de marathon nogal eens veel stress en tijdsdruk oplevert. Ik probeer er heel rustig onder te blijven want als ik iets niet wil dan is het mij naar gaan voelen door iets wat alleen maar heel tof hoort te zijn. Good luck!

  1. Dankjewel Lisanne! Wat spannend ook dat jij een marathon gaat lopen! Hoe train jij ervoor? En ja idd dat lijkt me ook stressvol.. Daar kijk ik ook wel een beetje tegenop. Zoveel trainen en dus prioriteiten stellen. Maar ik vind hardlopen en sporten ook leuk, dus dan wordt het gewoon goed plannen!

 2. Voorbereiding is het halve werk. Heb al veel wedstrijden gelopen maar elke keer weer een feestje, en elke keer leer ik weer bij. Belangrijkste tip voor zowel trainingen als dé dag…volg je gevoel en luister naar je lichaam en ik weet zeker dat je dan zal finishen. Je eerste marathon is zooo gaaf, helaas kun je je eerste maar 1x doen. Zou dat gevoel graag nog een keer meemaken 😉 veel plezier met de voorbereiding. Ik ga je progressie zeker volgen.

 3. Mooi van je! Voor een marathontraining gelden 3 belangrijke regels: (1) regelmaat. Ga regelmatig lopen, minstens 3 keer per week; (2) variatie. Ga niet elke week dezelfde afstanden en tempo’s lopen maar varieer, vb. één keer interval (‘fast run’), één keer een lange duurloop (‘long run’) en één keer een ‘gewoon’ loopje (‘just run’)run fast’); (3) (belangrijkste regel!) luister naar je lichaam. De belangrijkste uitdaging bij een marathontraining is blessurevrij blijven. Dus vanaf dat je ergens pijn voelt neem je best wat rust. Heel slim van je dat je ook crosstraining doet, zo versterk je je spieren op een minder belastende manier (door tijdsgebrek hou ik het bij stabilisatieoefeningen).
  Het zwaarste bij een marathon is de voorbereiding ervan. Als je die maanden training goed hebt volbracht zonder een blessure loop je die afstand vanzelf (met de adrenaline eigen aan een wedstrijddag).
  Heel veel succes ermee!

 4. Spannend he? Ik ga dit jaar in november mijn eerste marathon lopen in Vallencia. Ik wordt dit jaar 50 en mijn man 65. We zeggen al jaren dat we dan een marathon gaan lopen. New York waren we van plan maar das toch te duur. Ik train 3 x per week. Maandag duurloop, woensdag interval, zaterdag met een loopgroep.
  Ik ben nu begonnen met versterkende oefeningen voor heupen, knieen en core. In mei begin ik ook weer met 5xper week zwemmen en zodra het weer het toelaat stap ik (hopelijk vaker dan vorig jaar) op de racefiets. De uitdaging zit voor mij ook vooral in het blessurevrij blijven.
  Ik blijf je volgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *