Ja, mijn relatie met make-up. Bijna alle meisjes hebben er wel iets mee… Of juist helemaal niks. En ik? Sinds mijn gezondere levenspatroon ben ik eigenlijk steeds minder make-up gaan dragen. Of nouja, het kwam eigenlijk omdat ik geen geld had. En ja, foundation is duur. Het is dus voor mij verleden tijd. In ieder geval wel met foundation. En wow, wat voel ik me bevrijd!

Hoe bedoel je dat? Nou, dat zal ik je vertellen. En ik hoop dat jij dan ook in gaat zien dat door foundation je er echt niet altijd ‘beter’ uitziet. Zeker als je gewoon wat gezonder gaat leven.

Een aantal maanden geleden stopte ik met alcohol drinken en ging ik 5 dagen per week sporten. En wat dat met je huid doet? Nou.. uhh! Betere foundation is er denk ik niet!

Ik begon het eigenlijk pas te merken toen mijn foundation op was. Voor de zoveelste keer alweer… En ik had geen geld. Ja, dat heb je als je een tussenjaar neemt van je studie. Geen sponsoring van de overheid meer.. In ieder geval. Ik besloot dus eigenlijk gewoon er mee te kappen, om wat geld te besparen en ja ik had ook geen keus. Of foundation, of eten… Ik had in ieder geval de noodzakelijkste dingen nog. Ik had nog mascara, eyeliner en wenkbrauwpotlood (ik heb echt hele lichte wenkbrauwen) en besloot dat ik het daarmee zou doen.

Op dagen dat ik vrij was en alleen moest sporten, droeg ik eigenlijk geen make-up. Dat vond ik te veel gedoe. Afhalen, weer op doen na het sporten/douchen etc. Maar het viel me op, dat mensen geen commentaar op hadden – of ze durven het niet. Maar vroeger kreeg ik altijd opmerkingen als ik geen make-up op had.

Je ziet er niet zo fit uit.
Ben je ziek?
Heb je wel goed geslapen?
Je bent een beetje bleekjes
Nou, jij ziet er ook niet best uit!

Ik merkte dat als ik weinig make-up of geen make-up op had, mensen dachten dat ik ziek was. Maar toen ik dus mijn levensstijl veranderde en bijna geen make-up meer droeg, ik juist complimentjes kreeg! HUH? WAT????

Ik draag hier alleen mascara en eyeliner
Ik draag hier alleen mascara en eyeliner (en wat lippenstift okeeeeee ik geef het toe) Fotocredit: Sophie van Bree

Door weinig make-up of geen make-up te dragen, vonden mensen mij er juist natuurlijker/beter uitzien. Ja, ik was ook verbaasd. Ik had puur geen make-up op omdat ik daar geen geld voor had. Maar door het sporten, gezond eten, regelmatig slapen ging mijn huid vanzelf stralen. Dit zorgde er voor dat ik juist complimentjes kreeg en het voor anderen ook niet uitmaakte dat ik geen make-up droeg. Want tja, foundation blijf je toch wel een beetje zien. Zo natuurlijk is dat echt niet. En wees eens eerlijk, is dat niet fijn als je natuurlijk straalt zonder al dat gedoe met foundation?
Mijn ochtendritueel bestaat nu vooral uit dagcrème en als ik make-up draag is dat vaak een beetje mascara, eyeliner en wenkbrauwpotlood. Maar op dagen dat ik geen zin heb, kan ik net zo goed de hele dag zonder. Maakt me niks meer uit. Ja, dus ook geen wenkbrauwen. Het maakt me niks uit. Ik heb vandaag een vrije dag, laat mij lekker rondlopen in mijn joggingbroek!

Naast dat het dus een stuk vriendelijker is voor mijn portemonnee – geen alcohol (dat scheelt enorm), geen foundation meer – kost het me s’ochtends ook veel minder tijd om mezelf klaar te maken. Ik raad het ieder meisje aan (wie weet sommige jongens ook wel) In het begin is het misschien even eng en voel je je ‘naakt’, maar langzamerhand ga je het alleen maar fijner vinden. Oh daarnaast houden mannen  toch juist van au naturel? 

Hier in ieder geval een aantal tips wat ik heb gedaan en wat jij kan doen om je huid te verbeteren (als je ook geen foundation meer wil dragen/slechte huid hebt).

  • Drink elke dag 1.5 liter water/ groente sappen of kruidenthee . Laat de frisdranken, koffie en zwarte thee staan.
  • Eet dagelijks verse groente 300 gram minimaal. Hoe meer kleuren hoe beter. Het liefst rauw, stomen of roerbakken.
  • Eet 2 stuks fruit en elke dag wat anders en ook weer veel kleuren.
  • Eet elke dag een handje met gemengde noten en pitten (bron van vezels, voedingswaarde en omega vetzuren)
  • Neem dagelijks omega vetzuren! Zelf slik ik dagelijks visolie.
  • Ga sporten om de bloedcirculatie te activeren. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en wordt je huid van zuurstof voorzien.

0 thoughts on “Minder make-up, meer plezier”

  1. Je ziet er prachtig uit! 🙂 Ikzelf heb altijd een haat-liefde verhouding gehad met make-up: omdat ik het niet van jongs af aan zeg maar gebruikte vond ik het er direct heel nep uit zien als ik het vervolgens (in m’n studietijd) wel ging doen (met name foundation). Daarnaast heb ik een hele moeilijke kleur huid (iets tussen mediteraans en nederlandsroze in zeg maar), waardoor het sowieso erg zoeken is naar de juiste kleuren. Dus au naturel, jawel! 🙂 Een mooie gezonde uitstraling is zoveel mooier en sprekender dan zo’n zichtbare dikke laag make-up! Dus make-up lekker voor de speciale gelegenheden, en verder hooguit wat mascara, is wat mij betreft aan te raden voor een heleboel vrouwen! 🙂

  2. Je doet er goed aan minder of geen make-up te gebruiken. Aan je natuurlijke schoonheid heb je genoeg. Je echte schoonheid zit van binnen Eleanor, de rest is verpakkingsmateriaal. De verpakking kan nog zo mooi zijn wat erin zit is belangrijker. En andersom ook natuurlijk ook. En als ik zo lees ben jij echt wonderschoon van binnen met een hart van goud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *