Het glas is halfleeg of halfvol? De eeuwige vraag. Hoe zie jij het glas? Halfleeg? Tijd om dat te veranderen! Want ik zie het glas toch echt halfvol! In deze blog lees je tien simpele tips om negatief denken in positief denken te transformeren.

Negatieve gedachten vaak heel vervelend en zorgen ervoor dat je weinig energie meer overhoudt. En ze hebben een sneeuwbaleffect: hoe meer aandacht je besteedt aan je negatieve gedachten, hoe sterker en intenser ze worden, en de negatieve gedachtes waar je steeds over nadenkt zullen dan ook vaker uitkomen.

Maar positief denken. Hoe doe je dat? Hier zijn een paar praktische tips die je kunt proberen als je weer negatief nadenkt:

1. Mediteren
Mediteren helpt je beseffen dat je gedachten hebt, in plaats van dat je je gedachten bént. Het helpt je om weer op het nu te focussen. Als je erg gestrest bent, ga dan voor een meditatiewandeling (of mindful hardlopen). Geniet van de natuur om je heen (zelfs al is het maar een enkel boompje midden in de stad). Voel de wind, ruik de geuren om je heen, luister naar het geroezemoes van de stad of de natuur. Kom weer in het nu.

2. Smile
Zelfs al voel je je er helemaal niet naar, fake it till you make it. Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al de uiterlijke handeling van het glimlachen een positief effect kan hebben op hoe je je van binnen voelt. Het verandert je stemming en vermindert stress. Glimlachen kost je gezichtsspieren ook nog eens minder energie dan fronsen. En lachrimpels zijn toch een stuk mooier al zeg ik het zelf!

3. Omring jezelf met positieve mensen
Praat met mensen die je moeilijkheden weer in een juist daglicht kunnen plaatsen in plaats van je negatieve gedachten te voeden. Negatief denken is besmettelijk, maar positief denken gelukkig ook!

4. Verander de manier waarop je denkt 
Vervang gedachten als het gaat me nooit lukken, wat ben ik toch een domme koe! met gedachten als goed, er zijn misschien wat uitdagingen, maar ik zal mijn best doen om een oplossing te vinden. Wees je eigen beste vriend. Wees lief voor jezelf. Wat zou je tegen je beste vriend of vriendin zeggen? Zeg dat dan ook tegen jezelf!

5. Neem controle over je leven
Je hebt een vrije wil, jij creëert je leven – neem er verantwoordelijkheid voor. Als je vastzit in een slachtoffersrol, dan heb je al snel het gevoel dat je vast zit. Maar er is altijd wel een manier om je omstandigheden te verbeteren. Kies voor verandering, zelfs als het in het begin misschien even raar is. Elke stap telt. Hoe klein die ook is.

6. Niemand is perfect
Blijf niet stilstaan bij fouten die je hebt gemaakt. Als je valt, sta dan op, leer van je fout, en ga verder. Iedereen maakt fouten. Niemand is perfect en dat is ook niet de bedoeling. Een beslissing is een experiment. Als dat experiment misgaat. Nou, dan neem je een andere route. Tijd voor een nieuw experiment! Misschien gaat die wel lukken! 🙂

7. Vind een creatieve uitlaatklep
Vind iets waar jij jij jezelf in kan uitdrukken. Dit kan zingen zijn, een instrument spelen, schrijven, etc.Vind iets wat jou een betekenis heeft of waar je jezelf fijn bij voelt. Het heeft een ontspannend en soort bevrijdend effect. je kan namelijk je gevoel kwijt. Zelf ben ik weer begonnen met gitaar spelen en daarbij zingen. Het gaat nog niet allemaal zo goed, maar ik geniet ervan. Mijn creativiteit uit te laten en mijn gevoel in iets te kunnen stoppen. En natuurlijk schrijven voor mijn blog! 😉

8. Doen
Doe eens iets leuks voor anderen. Door iets te doen voor iemand anders zul je de nodige afleiding krijgen en ook nog eens een goed gevoel krijgen. Onzelfzuchtig dienen, seva, is niet voor niets een belangrijke spirituele beoefening.

9. Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Als je de televisie aanzet krijg je allemaal reclames te zien dat je dingen moet kopen. Dat je nu op dit moment niet gelukkig bent, want je hebt dat ene product niet of niet zo’n strak lichaam. Dit zorgt ervoor dat we altijd denken dat het gras groener is aan de overkant. Maar het gras is niet groener aan de overkant. Jouw gras is net zo groen! Wees daar dankbaar voor. Wees dankbaar dat je gras HEBT. Dat je de mogelijkheid om gras te hebben. Als je begrijpt wat ik bedoel. Waardeer dus wat je al hebt. Ik probeer zelf elke week op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Wat er voor leuke dingen zijn gebeurd in die week. Leuke ervaringen, mensen, doelen die ik heb bereikt. Waar je maar dankbaar voor bent. Met deze simpele tip zal je anders naar je leven kijken. En vooral meer genieten. Echt waar. Ik heb het ook gedaan!

10. Lees positieve citaten
Huh wat? Maar het werkt! Ik zoek bijvoorbeeld alleen op foto’s die mij inspiratie kunnen geven of quotes waar ik iets bij voel. Dit zet ik dan ook op mijn Instagram om dit ook te delen met anderen, bijvoorbeeld een foto van mijn gezonde voeding of een leuke positieve quote of een hardloopfoto.  Het werkt! Door te focussen op de positieve en mooie dingen in het leven ik mezelf alleen maar meer motiveer en stimuleer om het beste uit me te halen.

Hier een leuke citaat die ik heb gevonden van Gandhi:

neuroplasticity-and-the-science-of-habit-formation-case-study-zenfriendcom-8-638

 

Veel plezier met positief denken!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *