Oké, eerlijk? Af en toe vind ik zo’n week als afgelopen week nog best lastig. Maar. Ik word er steeds beter in. Elke keer is weer een uitdaging, maar een nog grotere les en een nog grotere overwinning.
Niet sporten, genieten van al het eten, gezond of ongezond. Maar een ritme en balans is toch erg fijn. Vooral qua slapen, eten en sporten. Ritme is voor mij heel belangrijk, ik kan hier best wel autistisch in zijn.

Een avondje uitgaan, een vette hap om 5:00 uur s’ochtends en dan in bed liggen tot 14:00 uur.. Uit m’n ritme dus. Maar nu, ik type dit terwijl ik ook weer eigenlijk al in bed had moeten liggen, merk ik dat ik het er allemaal zo voor over heb. Ik voel me fijn door het goed slapen, sporten en gezonde eten, hecht er veel waarde aan, het is mijn levensstijl, iets waar ik heel happy van en door wordt. Iets wat ik veel eerder had moeten doen, het is nu echt mijn ontspanning en m’n ritme geworden. Maar ik voel me nu nog fijner doordat ik merk dat ik het goed in balans weet te houden.
Ik merk namelijk door zulke dagen toch echt verschil aan mijn energie, lichaam en huid. Door ritme gaan andere dingen ook beter. Mijn concentratie, mijn humeur, alles eigenlijk.

Maar het belangrijkste dus is ritme en balans.  Ben je dus je balans kwijt?

Hier een aantal tips om weer in balans te komen:

Eet op regelmatige tijdstippen
Ook de momenten waarop je eet, hebben invloed op je nachtrust. Wie ‘s avonds te veel eet, kan daardoor al eens een tijdje wakker liggen. Wie reist naar een ver land, met het nodige tijdsverschil, plant best op voorhand enkele maaltijden in. Blijf dus regelmatig eten, ook op het vliegtuig. Zo kan je misschien wel een jetlag vermijden.

Lig niet te lang in bed
Hou gedurende twee weken een schema bij van het aantal uur dat je effectief per nacht slaapt en bereken daarvan het gemiddelde. Wie bijvoorbeeld gemiddeld 6 uur slaap nodig heeft en om 8 uur moet opstaan, gaat best rond 2 uur slapen. Probeer je gevonden ritme aan te houden.

Beperk de cafeïne-inname
Wie een dipje rond 16 uur door een kopje koffie wegwerkt, kan proberen om na de middag geen cafeïne meer in te nemen. Zo ben je tegen avondtijd waarschijnlijk moe genoeg om als een blok in slaap te vallen. Zelf probeer ik na 12 uur zelfs geen koffie meer te drinken.

Gebruik hulpmiddeltjes
Mijn kamer is echt helemaal donker als ik ga slapen. Donkere gordijnen met nog een rolluik er achter. Als er licht doorheen schijnt, kan ik niet slapen. Hang verduisterende gordijnen in je slaapkamer als er te veel licht binnenkomt of gebruik een slaapmasker. Ook oordopjes kunnen handig zijn om storend lawaai weg te filteren.

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr
Bron: Tumblr
Bron: Tumblr
Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Be healthy and be happy 🙂 

 

One thought on “Motivation Monday: ritme en balans”

  1. Haha, wel een grappig iets qua gewenning. Ik kon een jaar geleden echt niet slapen als het licht was. Toen ik naar Kolding was verhuisd, hadden ze geen gordijnen in dat hotel. Ik waar daardoor geforceerd om in het licht te slapen. Nu vind ik het fijner als ik een beetje licht zie in de ochtend, zodat ik ongeveer (als ik uitslaap) de tijd in kan schatten. Als het super donker is denk ik echt: ” Wtf, ho laat is het?? xD”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *