Anderhalf jaar geleden belandde ik weer in een depressie, gelukkig kon ik door behulp van mijn vrienden, familie, medicijnen, therapie en hardlopen beter om gaan met deze ziekte.
Het proces en behandeling waar ik door heen moest was vanzelfsprekend zwaar, maar onnodig lang en hard; diagnose na diagnose, met pillen beginnen en met pillen stoppen, therapie na therapie. Jaren heb ik eraan verspild. Mensen waar ik veel om gaf, raakte ik zelfs kwijt door deze rot ziekte.

Daarnaast weet ik dat ik waarschijnlijk nooit zo ver en zo diep er in was beland als ik al op vroege leeftijd de juiste hulp had gekregen. Daarnaast ook de juiste voorlichting had gekregen tijdens mijn puberteit. Dan was ik nu niet in recidiverende depressie gekomen.

Helaas is dit nu 10 jaar later ook nog niet enorm veranderd. Er is nog steeds weinig bekend over psychische ziektes en er heerst nog een enorme taboe rondom depressiviteit.

Gevoel van schaamte, onwetendheid, angst en onmacht maakt de drempel enorm hoog. Als we dit willen doorbreken moeten psychische ziektes veel makkelijker bespreekbaar worden en net als bij andere ziektes de hulpverlening omarmd worden. We leven in een tijd dat er psychisch veel van ons gevraagd wordt in de huidige samenleving. Het is steeds moeilijker om jezelf staande te houden in deze hectische wereld vol angst en onzekerheid. Psychische problemen komen steeds meer voor, maar wordt te weinig over gesproken en is voor veel mensen een onbekend fenomeen. Hierdoor weet men niet hoe je ermee om moet gaan en ziet men niet wanneer je zelf met een psychische ziekte te maken hebt.

Dit wil ik doen door mee te lopen met Mud Masters op 28 mei en anderen te inspireren om ook openlijk te zijn over hun psychische strijd. Want het is een obstacle. Net als de Mud Masters op 28 mei.

Kennis is macht

Daarnaast loop ik de Mud Masters om geld in te zamelen voor voorlichting bij jongeren, namelijk de Mind Academy. Het programma is ontwikkeld om voorlichting te geven op scholen om jongeren te helpen, want ieder jaar ontwikkelen minimaal 3000 jongeren ernstige psychische problemen waarvan 2250 voor hun 25e. Voorlichting is daarom noodzakelijk, zodat jongeren sneller en betere hulp kunnn krijgen. Fonds Psychische Gezondheid heeft daar geld voor nodig, zodat het lesprogramma kan aangeboden worden bij meerdere scholen.

De Mind Academy zorgt ervoor dat jongeren zelf de juiste voorlichting krijgen en zsm aan de bel kunnen trekken. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om hulp te vragen.

Help jij mee? Doneer en help jongeren om met hun psychische ziekte om te gaan! Of wil je zelf meelopen en geld inzamelen? Fonds Psychische Gezondheid heeft nog een aantal startbewijzen over voor de 6 km obstacle run. Laat het weten als je mee wilt doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *