Is het eindelijk zover! De Utrecht Marathon!

Zondag 20 maart a.s. doe ik voor de vierde keer mee aan een hardloopwedstrijd, maar nu doe ik geen 10 km maar voor het eerst een halve marathon! En allemaal voor het goede doel: Fonds Psychische Gezondheid. Het wordt mijn eerste halve marathon, waar ik ook al bijna een halfjaar voor train. Maanden heb ik 5 dagen in de week getraind, hardlopen, krachttraining, yoga, wielrennen, geen alcohol drinken en sociale activiteiten voor afgezegd. Allemaal zodat ik zonder blessures aankomende zondag 21 km zou kunnen lopen.

Wat je wel niet opgeeft om je doel te behalen! Op dit moment heb ik al 837 euro opgehaald! Allemaal dankzij jullie!

Maar waar gaat dit geld naartoe?

Jaarlijks krijgen minimaal 3.000 jongeren voor het eerst te maken met ernstige psychische problemen, zoals depressie en psychose. 75% van de psychische klachten begint voor het 25e levensjaar. En daar wl Fonds Psychische Gezondheid iets aan doen. Zij willen  jongeren in een eerder stadium bereiken zodat psychisch leed kan worden voorkomen. En daarom dus de dus het platform Eerder is Beter.

Preventie

Fonds Psychische Gezondheid voert deze campagne om te voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk. Door zo vroeg mogelijk in te grijpen kan een hoop leed voorkomen worden. Gedurende de campagne werkt het Fonds samen met klinisch psychologen en onderzoekers Prof. Dr. Mark van der Gaag en Drs. David van den Berg van de Parnassia Groep in Den Haag. Hun streven is om zo vroeg mogelijk hulp te bieden aan jongeren met beginnende psychische klachten. Goede informatie voor deze doelgroep is er vaak nog niet en als jongeren eenmaal ernstige psychische klachten hebben ontwikkeld en bij de GGZ terechtkomen, is het vaak te laat. Wat volgt is een langdurige behandeling die een grote stempel drukt op hun jonge leven. Beide onderzoekers willen een online platform starten waar jongeren de juiste informatie vinden en een pluis-niet-pluis check kunnen doen. Zij kunnen bijvoorbeeld checken of hun ‘bijzondere ervaringen’, zoals geluiden horen die niemand anders hoort, uit je lichaam treden, het gevoel gescheiden te zijn van de werkelijkheid om je heen, wijzen op de eerste signalen van een psychische aandoening of juist niet.

Ik denk dat dit platform jongeren ontzettend veel zou kunnen bieden, maar ook laagdrempelig genoeg is om ook hulp te vragen. Er heerst namelijk een taboe op psychische ziektes. En dat is jammer, want dat maakt het leed nog zwaarder. Ben je geinspireerd geraakt door mijn actie om mee te helpen aan dit platform?

Dan kan je via deze link doneren aan team Loop Depressievrij!

Screenshot 2016-02-20 17.40.05

One thought on “Nog 4 nachtjes slapen en dan…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *