Over precies één maand zal team Loop Depressievrij hardlopend over de finish komen bij de Utrecht Marathon. Ik schrok toen ik realiseerde dat we nog maar een maand hebben om te trainen. Veel van mijn teamgenoten zijn bang dat ze het niet halen. Ja, ik ben ook bang. Het is toch heel wat om een grote afstand hard te lopen als je daar nog weinig ervaring in hebt. Dus hier wat tips hoe ik me aankomende maand ga voorbereiden op de Utrecht (halve) marathon. Want een goede voorbereiding, is het halve werk 😉

Train niet op de hele afstand

Huh? Wat? Dat is toch gek? Nee, dat is minder gek dan je zou denken. Een halve marathon is 21,5 kilometer of 10 km RTV loop dus.  Om elke keer die afstand te trainen loop je tegen twee problemen aan: ten eerste kost dat veel tijd (zeker als je bedenkt dat je tijdens trainingen langzamer loopt dan tijdens een evenement), en ten tweede belast je je lichaam er erg mee. Zonde, want je moet juist een goede prestatie leveren! Ren je tijdens je trainingen minimaal 16 km dat is voldoende. Bij de 10 km is 8 km ook voldoende. Meer is echt niet nodig!

Fotocredit: Alexandra Dijkstra
Fotocredit: Alexandra Dijkstra

Chill! 

Een belangrijke maar moeilijke tip: ontspannen. Het liefst wil je zo goed en zo veel mogelijk trainen. Je lichaam moet echter ook rust hebben! Ga dus lekker op tijd naar bed wanneer dat kan, en zorg dat je ook een week rust inplant (de week voor je de wedstrijd rent). In die week ren je niet op volle snelheid, maar op een lekker slakkentempo. Je rent ook niet te lang; een halfuur tot een uur. Je hebt misschien het gevoel dat je veel meer kunt, maar bewaar al die energie voor het moment dat je het echt nodig hebt! Je wil toch vlammen tijdens de Utrecht Marathon?

Luister naar je lichaam

Je kunt honderden trainingsschema’s vinden op internet. Allemaal helpen ze je trainen voor een wedstrijd. Maar: elk lichaam is anders. Jij bent misschien heel gevoelig voor blessures, of juist helemaal niet. Hier kom je pas achter als je goed naar je lijf leert luisteren. Pijn betekent stoppen! Vind je dat lastig? Bedenk dan: het is beter om één of twee trainingen te missen of iets langzamer te rennen dan om een maand of langer geblesseerd thuis te zitten.

Ziek goed uit

Als je zo’n lange periode traint, kan het zijn dat je een keer niet fit bent of zelfs een griepje oploopt. Je weerstand gaat over het algemeen vooruit van beweging, maar iedereen wordt weleens ziek. Een verkoudheid of je ‘niet zo lekker’ voelen hoeft geen probleem te zijn. Ben je echt ziek, neem dan rust (zie punt 3). Het is sowieso demotiverend om niet lekker te kunnen rennen, en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Neem dus je rust en ziek goed uit, daarna kun je met hernieuwde energie aan de slag!

En belangrijkste is om vooral te genieten! 

Geniet van de wedstrijd, geniet van je trainingen, geniet dat je deze uitdaging aangaat. Geniet dat jij rent. Rent voor Loop Depressievrij. En je rent voor Fonds Psychische Gezondheid. Je rent tot je bij de finish bent – geniet hiervan. Want hier heb je zo lang naartoe gewerkt!
Fotocredit: Alexandra Dijkstra
Fotocredit: Alexandra Dijkstra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *