Wauw wat een evenement, wat een uitzicht, wat een parcours. Egmond wordt gezien als de zwaarste halve marathon van Nederland. Oh wat was ik bang. Toen ik dit afgelopen week hoorde tijdens de training van Running Junkies begon de moed in mijn schoenen te zinken. Kan ik dit wel aan? Oke, ik heb meerdere halve marathons gelopen, maar dat was op het asfalt. Dat is een stuk makkelijker.

Duik je even mee terug in de tijd?

De start

Mijn startvak was roze, maar toen ik anderen hoorden praten over tijden van 1:30 begon ik een beetje te twijfelen of ik wel in het juiste startvak stond. Dit is toch de zwaarste halve??? Ik besloot dus een startvak op te schuiven. Het startschot klinkt en langzaam maar zeker komt er beweging in startvak groen. Het is 11:48 ’s ochtendsen samen met alle andere deelnemers beginnen we langzaam te joggen. Nu gaat het dan echt beginnen. Ik zie het strand en ik denk oke…. Dit is dus het zware zandgedeelte..

KILOMETER 1 T/M 5

‘Dit gaat veel te makkelijk’, denk ik. En wat een uitzicht! Zo mooi al die mensen in een rij over het strand lopen. Zo mooi dat ik wil stilstaan en van alles foto’s maken. Je kan van een kilometer ver hardlopers zien lopen. Wauw…. Links en rechts halen hardlopers me in, maar ik laat me niet opfokken. Ik ga rustig deze halve lopen. Als ik wil versnellen kan dat altijd nog. Het is in ieder geval een mooi begin van 2017. Het strand, de zee, de duinen. Schitterend. Als ik op mijn horloge kijk zie ik 2 kilometer staan… Dat was 6 minuten geleden toch ook al?

KILOMETER 5 T/M 10

We komen het strand af en de duinen in. Dit is zwaar. Ik zie mensen wandelen. Zelf probeer ik door te zetten, dan is die heuvel sneller voorbij. Daarnaast ben ik ook een beetje in de war. Mijn horloge zegt nog geen 7 kilometer, maar de Running Junkies zeiden dat het echt 7 kilometer strand was. Vreemd. We komen bij de tweede verzorgingspost en ik zie een kilometer bord waar 9 op staat. Mijn horloge zegt toch echt iets anders. Ik merk dat ik ook geen internet heb op mijn telefoon. Vreemd

KILOMETER 10 T/M 20

We gaan de duinen over en het bos in. Ik vertrouw de bordjes maar (en dus niet mijn horloge). Op een gegeven moment krijg ik honger en kan ik alleen maar aan kaas denken. Een broodje kaas. Oh heerlijk. Waarom denk ik dit? Hoezo heb ik zin in kaas? Dit kom normaal nooit in mij op tijdens een wedstrijd. Ik begin te twijfelen of ik wel genoeg heb gegeten vanochtend… Ik wil niet opeens inelkaar zakken…  dus besluit mijn sportgelletje in te nemen bij de volgende verzorgingspost. Ik ga er weer vandoor en het bos door. Dit is echt zo mooi. Nog steeds blijft de gedachte ‘kaas’ in mijn hoofd. Oh ik heb zo zin in kaas – soms komen er ook de vreemdste gedachtes in mijn hoofd als ik hardloop. Dus probeer ik me te concentreren op een broodje kaas na de finish. Mijn horloge geeft ongeveer 2,3 kilometer minder aan dan de bordjes aan de zijlijn… Ik denk dat ik de bordjes maar ga vertrouwen. Oke terug naar kaas. Dat is mijn prijs. En natuurlijk je medaille!!!!! YES! De bordjes 14, 15, 16, 17, 18 sneller voorbij dan ik erg in heb. Bij kilometer 19 en 20 besluit ik dat ik ga versnelen.

KILOMETER 21

Ik denk dat dit mijn mooiste halve marathon ooit is geweest! Zo schitterend. En ik vind het ook eigenlijk wel meevallen qua zwaarte. Ik heb wel vermoeide benen, maar over het algemeen voel ik me mentaal nog sterk. Ik schiet ervandoor en haal links en rechts andere hardlopers in. Ik besluit mijn oortjes uit te doen om volledig in het moment van de finish te komen. Dit. is. het. moment. Give me that Runner’s high!!!!! 500 meter, 400 meter, 300 meter, 200 meter, 100 meter. En ik ben over finish! Wauw! En opeens zegt mijn horloge ‘U have just ran a half marathon!’ Huh? Net stond ie op 19 kilometer? Het zal wel! Tijd om mijn medaille op te halen en KAAS te eten!

Heb jij ook de Halve van Egmond gelopen? Wat vond jij ervan?

5 thoughts on “Race Recap: Egmond Halve Marathon”

 1. Hey Eleanor,

  Het was een hele mooie loop! Wel enorm druk, maar ik heb echt genoten. Ik liep je voorbij jou ergens tussen km 12 en 18, maar ik had geen puf om je gedag te zeggen. De omstandigheden waren ideaal en ik vond het eigenlijk best warm voor begin januari.

  Groet,

  1. Oh grappig! Ja het was warm he? Ik had ook mijn mouwen maar opgestroopt, vond het zo warm!
   Heb je me twee keer ingehaald dan? Ja het was druk, maar ik vond de lopers wel socialer dan in Amsterdam. Daar haalden ze elkaar echt asociaal in.

   1. Nee haha, 1x. Je was bezig een kind een high five te geven. Ik was 1 groep later gestart.
    Mensen gaven elkaar meestal een seintje met inhalen, dat ging inderdaad wel vriendelijk.

 2. Leuk dat je hebt genoten , maar uh … wat was je tijd ?
  Valt mij bij deze foto pas op dat je niet echt lang bent , hoge pasfrequentie dus 😉
  Enne … was vast en zeker je lekkerste broodje kaas aller tijden ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *