Het is 2017! De eerste dag van  TWEE-DUIZEND-ZEVEN-TIEN! Wat vliegt de tijd. Serieus. Dan is even stil staan bij afgelopen jaar wel goed. Realiseren waar ik nu sta en waar ik nog heen wil. Maar vooral even stilstaan en net zoals vele anderen doe ik dit door middel van een blogpost. 2016, daarom mijn 16 hoog- en leerpunten van afgelopen jaar:

1. Hoogtepunt: jullie!!! Ik weet niet of je een voorstelling kunt maken wat voor een geweldig gevoel het is om te doen wat je leuk vindt en hier ook nog naar wordt gekeken en vooral op wordt geantwoord. Al jullie likes, berichtjes, reacties, mailtjes, steun, wauw! Jullie zijn mijn grootste motivatie en inspiratie voor mijn herstel, voor de halve marathon en voor mijn blog. Het is soms zoiets geks: social media. Maar wat kan ik er ook ontzettend van genieten, wat kan ik van jullie genieten!

2. Leerpunt: bovenstaande is tevens ook een leerpunt geweest, ik realiseer me dat ik ook erg open ben geweest en dat alles dus online staat. Dit is dan ook een leerpunt, omdat ik me heb gerealiseerd dat ik ook dicht bij mezelf moet blijven en dat sommige dingen ook beter privé kunnen blijven. Ik moet daar dus ook nog een beetje een balans in vinden wat ik wel en wat ik niet wil delen. 

3.Hoogtepunt: De halve marathon van Utrecht lopen. Wat een hoogtepunt. Een halfjaar heb ik er voor getraind en vervolgens liep ik die 21,1 kilometer met gemak. MET GEMAK! Ik had geen dip, het was een eitje. Ik genoot, ik had plezier, kletste met mensen onderweg en liep met mijn lieve hardloopmaatje Nicky 21 kilometer lang door Utrecht.

4. Hoogtepunt: Team Loop Depresievrij. Wauw. Mijn eerste halve marathon lopen oké, maar dat dit ook mogelijk was met mijn eigen team van toppers die zich ook wilden inzetten voor Fonds Psychische Gezondheid. Geweldig en wat hebben we veel geld binnengehaald! Meer dan 6.000 euro! Ongelofelijk. Toen ik mijn diepste punt belandde, wist ik dat ik iets met taboes op psychische ziektes wilde doen. Het bespreekbaar maken. Mijn verhaal delen. Anderen inspireren. Ik was zo kwaad, maar ook tegelijkertijd zo bang dat het zou mislukken. Maar toen ik met mijn blog begon en met mijn depressie naar buiten kwam.. wow… Wat een hoogtepunt en wat geweldig hoe anderen zich ook willen inzetten. Dit samen doen, samen bespreekbaar maken en samen hardlopen. Geweldig

5. Leerpunt: Niet te veel doen. Afgelopen jaar was ook enorm hectisch. Ik begon weer met studeren, liep de halve marathon, probeerde mijn blog bij te houden. Het voelde soms ook als te veel. In de zomer ben ik meteen begonnen met mijn stage, waardoor ik ook eigenlijk geen echte vakantie heb genomen. Ik wil alsmaar doorgaan. Het is nog niet ‘te veel’ geworden. Verder begon ik ook officieel echt als betaald freelance journalist. Balans vinden is dus een leerpunt. Hoe zorg ik dat ik tien ballen in de lucht hou, maar wel genoeg rust en ontspanning krijg.

6. Hoogtepunt: Het is echt bizar hoeveel dromen in 2016 uit zijn gekomen. Als freelance journalist werken, mijn blog, hardlopen, zoveel is gebeurd! Stage lopen bij ProRun. En hier ook nog eens een fantastisch goed cijfer voor krijgen en er blijven werken. Nu werk ik 30 uur per week als freelancer en probeer ik daarnaast mijn blog bij te houden en genoeg te sporten. Het is wat ik precies wilde. Niet meer in een stomme kledingwinkel werken waar ik me uren achterelkaar verveel (omdat er geen klanten zijn). Nee ik kan elke dag bezig zijn met wat ik leuk vind.

7. Hoogtepunt: Verhuizen! Ik ben verhuisd naar een grotere kamer met TUIN! Ook een droom die uitkomt. In de zomer heb ik heerlijk in mijn tuin kunnen schrijven. Wie kan dat? Ik geniet enorm van mijn eigen plekje.

8. Leerpunt: ieder proces is anders. Iedereen is anders. Iedereen heeft andere doelen, normen en waarden. Niet iedereen heeft dezelfde als ik, dus heb ik geleerd mensen mij niet begrijpen ik ze in hun waarde moet laten. Als zij mij niet begrijpen en er niet voor mij kunnen zijn,  dan moet ik het loslaten. Wat ik voor een ander misschien zo zou doen, zouden zij misschien niet voor mij doen. Dit moet ik nog leren accepteren. Klinkt misschien vaag, maar ik probeer nog iedere dag te leren hoe anderen met dingen omgaan en probeer te leren waarom ze bepaalde keuzes maken,  maar zolang zij het prima vinden, so be it! Als zij daar gelukkig mee zijn, dan zal ik daar ook vrede mee hebben.

9. Hoogtepunt: Mijn eerste vakantie helemaal alleen! Ik ben naar Italië gegaan waar ik een geweldige leuke groep mensen heb leren kennen en mijn yoga heb kunnen verbeteren. Door alleen op vakantie te gaan leerde ik voor mezelf te kiezen. Mijn eigen dromen na te jagen en niet meer zoveel rekening te houden met anderen. Eerst was ik zo bezig met wat anderen wilden of verwachten van mij dat ik niet meer wist wat ik zelf wilde. Ik durfde ook niet meer mijn eigen dromen na te jagen. Dat is zeker veranderd!

10. Leerpunt: Dit is ook meteen een leerpunt. Meer naar mezelf luisteren en geloven dat als ik iets wil ik ervoor moet gaan. Vroeger dacht ik altijd dat ik als ik iets wilde het toch niet zou lukken of ik al ‘te oud’ zou zijn of niet goed genoeg zou zijn. Dat heb ik echt geleerd dit jaar. Dat alles mogelijk is, als je het maar wilt en ervoor gaat. Geloof in jezelf dan kom je er wel.

11. Hoogtepunt: Niet één maar drie halve marathons lopen in 2016! Mijn doel was om er een te lopen, maar de Utrecht (halve) marathon ging zo goed, dat al snel het idee kwam om er meer te lopen. In Eindhoven en in Amsterdam! Alleen ging ik deze keer die 21,1 km alleen lopen. Niet samen met mijn hardloopmaatje. Dat was eng, maar daar heb ik ook weer van geleerd, juist om meer zelfstandig te zijn en geloven dat ik het ook alleen kan.

12. Leerpunt: Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Ik kreeg na de Utrecht Marathon last van mijn rechtervoet waardoor ik niet meer dan 5 kilometer kon hardlopen. Dat was enorm frustrerend. Ik genoot er niet meer van en begon me dus ook minder ‘goed’ te voelen in mijn lijf. Nieuwe schoenen, een paar afspraken bij de podoloog en ik hoorde  dat ik misschien nooit hele lange afstanden zou kunnen lopen. Als iemand tegen mij zegt dat ik iets niet kan, dan doe ik het juist. Maar wat was ik bang. Zou ik ooit weer een halve kunnen lopen? Nadat ik de zooltjes kreeg en weer langzaam de kilometers kon opbouwen, ging het beter. Maar ik moet er wel opletten. Hele hoge hakken doen na een paar uur pijn en dan komt de kramp en tintelingen terug. Ik mag alleen bepaalde soort hardloopschoenen dragen. Het is iets waar ik op moet letten en waardoor ik realiseerde dat blessures toch echt op de loer liggen. Gelukkig gaat het nu stukken beter en weet ik waar ik op moet passen!

13. Hoogte – en leerpunt: Balans en ritme creëren. ik heb ervaren dat een gezonde levensstijl met een vast ritme echt enorm goed kan doen voor je gemoedstoestand.  Leren om goed voor jezelf te zorgen en rust te pakken. Daarnaast kan voeding en sport ontzettend helpen om je lekkerder in je vel te zitten.

14. Hoogtepunt: In de metro! Geïnterviewd worden voor de Metro was zeker een hoogtepunt. Wat een adrenaline kick als je de krant ‘s ochtends openslaat en je eigen kop op een spread ziet staan! Wauw. Ik kan er niet echt veel meer over zeggen.

15. Leerpunt: Dit is ook een leerpunt, Ik moet niet overal ja op zeggen. Nu de blog steeds beter gaat, krijg ik steeds meer mailtjes en aanvragen voor samenwerkingen/gastblogs of interviews en dat wordt soms echt te druk. Ik moet nu dus keuzes maken met wie ik wel of niet wil samenwerken. Dat is lastig. Maak ik de juiste keuze? Had ik hier nee tegen moeten zeggen? Moet ik dit doen? Sta ik hier achter? Aankomend jaar is het dus keuzes maken en grenzen bepalen. Wat doe ik wel, wat doe ik niet. Ik kan niet overal ja op zeggen, hoe graag ik dat ook wil. Er zijn maar zoveel uur in een dag en ik moet ook nog slapen! 😉

16. Hoogtepunt: mijn lieve familie en vrienden die me blijven steunen. Elke dag probeer ik even stil te staan bij wat er is gebeurd, hoe ver ik ben gekomen en hoe dankbaar ik ben voor mijn familie en vrienden. Hoe slecht het met mij ging in 2015 en hoe ik afgelopen jaar ben gegroeid. Ik heb zoveel geleerd over mezelf en daarbij heb ik ook geleerd wie mijn echte vrienden zijn. Nadat ik alle hoop had opgegeven, waren zij er voor mij. En daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. Want anders zou ik niet zijn waar ik nu zou zijn. Het is ook best lastig om met iemand te leven die een depressie heeft, maar zij doen het toch ontzettend goed en dat vind ik erg belangrijk en motiveert mij weer. Mijn familie en vrienden zullen altijd mijn grote hoogtepunt blijven.

En dit was 2016 voor mij. Heb jij ook de tijd genomen stil te staan bij jouw hoogte- en leerpunten van afgelopen jaar? Een jaar waar van alles is gebeurt, waar ik nu op teruggeblikt heb dus nu zal ik weer vooruitkijken. Ik kijk er naar uit om weer vol enthousiasme door te bloggen het komende jaar. Er komen allerlei leuke dingen aan, zoals afstuderen! En mijn eerste hele marathon lopen in Eindhoven! Verder hoop ik dat jij met plezier mijn blog blijft volgen!

Fotocredit: Fleur Joesten

2 thoughts on “Mijn hoogte- en leerpunten van 2016”

 1. Beste Eleanor ,
  Wat een fantastisch jaar heb jij ervan weten te maken.
  Petje af hoor, erg knap . Zeker na je zware periode in 2015.
  Niet alleen voor jezelf maar je bent voor vele andere (waaronder mijzelf) een voorbeeld en je brengt veel energie.
  Hoewel mijn weg op dit moment erg moeizaam verloopt probeer ik ook dingen te veranderen en in gang zetten maar het blijkt vele malen lastiger dan gedacht om ook werkelijk tot stappen te komen.
  Hopelijk dat het in 2017 beter gaat lukken.
  Ga jij door met de dingen die leuk vindt en waar je goed in bent.
  Veel succes met het afstuderen en maak er weer z’n mooi jaar als 2016.
  De allerbeste wensen,
  Ton

 2. Mooi Ellie!

  Jij hebt een fantastisch jaar beleefd in 2016, ik hoop op zo’n jaar in 2017.
  Ik heb met behulp van de droomdoel jaarplanner van Dolly al van alles gepland en het lijkt allemaal ook nog uit te gaan komen.
  Als ik in het nieuwe jaar bij jullie training kom geven dan kan voor mij 2017 al niet meer stuk.
  Mindful Run gaat steeds groter worden sowieso in Nederland, maar ook in België.
  Blij om er onderdeel van te mogen zijn en hier les in te kunnen geven.
  Misschien kunnen we een stukje van de training wijden aan het stellen van grenzen…
  Voor heel veel mensen namelijk een moeilijk punt!
  We zien elkaar op 29 januari.

  Voor de rest wens ik je heel veel geluk, hopen op net zo’n succesvol jaar met veel mooie nieuwe kansen.

  Groetjes Femke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *