We kennen ze vast allemaal wel: baaldagen waarop alles stom is. Je bent totaal niet productief, je hebt geen inspiratie, je weet niet wat je moet koken voor het avondeten, alles is stom en dit gaat maar door. Hoe ga je daarmee om en hoe kan je zo’n dag veranderen? Zo snel mogelijk weer naar bed gaan? Of iets anders? Sowieso werkt een rondje hardlopen wel, maar dit kan je niet elke dag doen (rust is belangrijk). Gelukkig bestaan er ook andere oplossingen.

Onthoud de mooie momenten
De Engelse schrijfster Warsan Shire zegt het zo mooi in deze quote. Want naast die klote dagen heb je ook goede dagen (ik weet dat dat dan niet zo voelt), maar die zijn er wel. Misschien heb je die dagen niet eens door dat het goed gaat, omdat de rotdagen je meer bij blijven. Maar dit soort dagen moet je onthouden, want wat zorgde ervoor dat dit een mooie dag werd? Hoefde je niet gehaast de deur uit? Of ben je op tijd naar bed gegaan? Ligt het aan het weer? Zelfs de kleinste dingen die er niet toe lijken te doen; schrijf ze op. Want juist dit zijn de dingen die je op zo’n dag kunnen helpen om uit zo’n slechte humeur te komen.

Positief denken
Zelf heb ik een paar lijstjes die ik naar kijk als ik me slecht voel. Dit deed ik eigenlijk vanaf het begin dat ik besloot om 180 graden om te draaien. Het is toevallig want ik heb nu groepstherapie waar we alles moeten opschrijven wat goed gaat. Ons concentreren op het positieve. Maar dit deed ik anderhalf jaar geleden ook al. Ik hield elke week bij wat goed ging die week. Dit hield ik bij in een boekje en als ik me slecht voelde, nam ik dit lijstje weer door en voelde ik me al een klein beetje beter. Gewoon omdat ik wist dat ik vooruit ging. Dan dacht ik: ‘Zie je wel. Het gaat beter. Je kan dit wel aan. Je gaat vooruit.’ Ook vond ik het gewoon leuk om mijn vooruitgang te zien.

Hier wat voorbeelden van lijstjes die je kan maken om je humeur te veranderen:

Complimenten
Houd je complimentjes bij die mensen je geven. Vaak voel je op zon rotdag ook onzeker en slecht over jezelf en complimenten kunnen dan helpen. Vaak vergeet je wat iemand ooit tegen je heeft gezegd of neem je het niet serieus. Zelf ontkrachtte ik ze altijd. ‘Ja, maar als ik het kan dan stelt het niet zoveel voor’ of ‘Ja dat valt wel mee. Zo goed is dat niet’. Maar schrijf ik elk compliment op en schrijf ik op wie dat heeft gezegd. Als ik me dus slecht voel, neem ik dat lijstje weer door. En zie ik wat anderen leuk vinden aan mij.

Kleine gelukmomentjes 
Klinkt simpel, maar op rotdagen kan het soms moeilijk zijn om jezelf op te vrolijken. Maar iedereen heeft dingen waar ze blij van worden. Bedenk daarom van te voren al een lijstje met allerlei dingen waar je blij van wordt. Geluk zit namelijk in een klein hoekje. 🙂 Benieuwd naar mijn lijstje? Dat lees je hier. 

Recepten 
Maak een lijstje met je favoriete maaltijden.Ook hier kun je weer sub-lijstjes maken: recepten die snel klaar zijn, echte feelgood recepten (voor mij is dat bijvoorbeeld pasta carbonara). Want als ik me heel slecht voel, weet ik vaak niet wat ik moet eten. Ik heb dan ook geen eetlust. Wat eet ik dan? Pasta carbonara. Dat is eigenlijk het enige wat ik dan kan eten. Op zo’n besluiteloze dag hoef je dan niet meer eindeloos na te denken wat je moet eten.

Verlanglijst
Ik hou van lijstjes, maar vooral verlanglijstjes. Bijna op elke websie heb ik wel een verlanglijst. Verlanglijst voor boeken, verlanglijst voor schoenen. Noem het op ik heb er een lijstje van. Als het bijna je verjaardag of kerst is  hoef je er dan niet meer na te denken over wat je wil. En oh, zo heb je ook gelijk een lijstje met dingen waarmee je jezelf kunt opvrolijken op een rotdag.

Op die down dagen voel je je vaak inspiratieloos (heb ik tenminste). Alles is suf, creativiteit om iets te bedenken om uit die mood te komen heb je dan vaak niet. Dus dan komen die lijstjes goed van pas.

Bovendien helpt dit niet alleen op baaldagen, lijstjes zijn altijd makkelijk! Want met deze lijstjes hoef je een stuk minder lang na te denken, waardoor je veel efficiënter wordt.

Mocht je nog andere ideeën hebben voor lijstjes, laat ze dan vooral horen in de comments!

 

4 thoughts on “Hoe verander je een rotdag in een positieve dag?”

  1. Ik vroeg me af, heb je ook wel eens last van een schuldgevoel dat veroorzaakt wordt door de gedachte dat je door je depressie heel erg de focus op jezelf legt, je bang bent dat je veel te egocentrisch bent en je niet genoeg met anderen hun levens bezighoud, of je daardoor wel genoeg liefde kan geven aan de mensen om je heen? En hoe deal je daarmee?

    1. Hi Annemay, Ja ik heb daar zeker last van, maar als je ziek bent, kan je ook niet anders. Ik probeer gewoon tegen mezelf te zeggen: je kan pas voor een ander zijn als jezelf ook op de rit bent.

  2. Voor mij helpt op een donkere dag mijn ‘muzieklijstje’. Liedjes waar ik ontspannen van word of waar ik een mooie herinnering aan heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *