Het is echt herfst! Hoewel we het officieel al meer dan een maand herfst mogen noemen, is het de afgelopen weken nog duidelijker te merken. Het is koud en druilerig en alsof dat nog niet erg genoeg is, is afgelopen weekend ook nog eens de wintertijd ingegaan! Wat betekent dat het nóg eerder donker is ’s avonds. Met deze korte dagen is het erg verleidelijk om je actieve en gezonde levensstijl te laten versloffen. Hoe lekker is het wel niet om met een dekentje op de bank te kruipen? Want het is koud, donker en je voelt je daardoor niet blij. Zeg maar gerust een beetje down. Herkenbaar? Dan ligt de winterdip waarschijnlijk op de loer. Wat is een winterdip precies en wat kun je doen om hem te voorkomen?

De herfst is gearriveerd.
De herfst is gearriveerd.

Een winterdip is een milde vorm van depressie die veroorzaakt wordt door een tekort aan zonlicht. Dit tekort gooit je biologische klok door de war, waardoor je hersenen stofjes aanmaken die je moe en prikkelbaar maken. Goed excuus om dus vast te houden aan een gezonde levensstijl.

Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je er beter uitziet en voelt. Het heeft ook vele andere voordelen! Hopelijk voelen jullie je na het lezen weer helemaal gemotiveerd en gaan jullie ook deze wintermaanden beginnen of door met je gezonde levensstijl en lichaam!

Health first

Eigenlijk wel het allerbelangrijkste: gezond eten. Dat klinkt ook wel heel logisch, maar heb je wel eens nagedacht over wat goed eten en bewegen écht voor je lichaam doen? Ik ga nu niet helemaal de diepte in, maar bijvoorbeeld het risico op vele ziektes wordt lager als jij een gezond gewicht hebt. Dit geldt onder andere voor bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en depressies. Een gezonde levensstijl zorgt dus voor zóveel meer dan alleen een mooier lichaam.

Sport extra veel

Sport extra veel. Sporten zorgt dat er endorfine vrijkomt, waardoor je je beter voelt. Maar zeg dat maar tegen iemand die depressief is… Toch zorgt regelmatig sporten echt voor een fijn gevoel. En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wordt het steeds leuker. Je ziet je lichaam steeds strakker en fitter worden en geloof me, dat is een heerlijk gevoel. En ik spreek uit ervaring!  Daarnaast krijg je ook meer energie waardoor het sporten nog veel beter vol te houden is.

Voel je lekker in je vel

Wanneer je geen gezond lichaam hebt, is vaak je hele lichaam uit balans. Ook je hormonen die invloed hebben op je humeur kunnen van slag zijn. Daarom kan een gezondere levensstijl ervoor zorgen dat je je gelukkiger gaat voelen en dat eventuele depressies minder worden of gewoon helemaal niet (terug)komen! En laat het nu bijna winter zijn.  Geef die winter dip dus geen kans!

Goed slapen

Slaap is echt zo belangrijk. En geef toe, slapen is ook gewoon heerlijk. Maar dan is het wel fijn als het ook lukt om goed te slapen. Een gezond levensstijl draagt hier zeker aan bij! Hier zijn al vele wetenschappelijke onderzoeken naar verricht en de resultaten zijn echt verbluffend. Bij mensen die een gezondere levensstijl zijn gaan leven, zijn slaapproblemen vaak gehalveerd en soms zelf verdwenen. Geef in de winter niet toe aan de behoefte om extra te slapen. Houd je aan je vast slaapritme, zo raakt je biologische klok het minste in de war.

 

Tot slot

Ga zoveel mogelijk naar buiten. De zon schijnt misschien niet fel in je gezicht maar elk extra UV-straaltje is meegenomen. Plan daarnaast leuke dingen in. Als je gevoelig bent voor een winterdip, heb je grote kans dat je juist de neiging hebt om je meer en meer terug te trekken. Door dingen in te plannen, blijf je actief en vrolijk.

Dus wie heeft zijn hardloopschoenen al gepakt?

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *