De ruim twee miljoen hardlopers in Nederland liepen in 2014 naar schatting 710.000 blessures op. Daarvan moest bijna een derde (220.000) medisch worden behandeld. Alleen het veldvoetbal telde meer blessures, aldus cijfers van VeiligheidNL.

De kans op een hardloopblessure is dus vrij groot. In 2014 was het risico bijna drie keer zo groot als gemiddeld in de sport. Per duizend uur hardlopen komt dat volgens de onderzoekers neer op 6,1 blessures. Als je wekelijks drie keer een uur hardloopt, riskeer je zo grofweg één blessure per jaar. Een derde van alle blessures is een herhaling van een oude blessure. Knieën staan met 29 procent nog steeds op de eerste plaats.

Na mijn halve marathon van Utrecht begon ik last te krijgen van mijn grote teen. Dan denk je: oké? Dit is raar. En het is maar je grote teen. Tja, het werd langzamerhand steeds erger. Ik had niet alleen kramp in mijn grote teen, ik had ook kramp in de bal van mijn voet. Daarnaast tintelde mijn hele voet als ik meer dan 5 km ging hardlopen. Ontzettend vervelend als je normaal gewend bent om minimaal 10 km te rennen.

Ik ben niet iemand die snel naar de dokter gaat. Ik vermijd de dokter liever, maar toen dit begon, besloot ik toch professionele hulp in te schakelen. De podoloog dus. En wat bleek? Ik had een voetblessure. Of meer, een overbelasting van mijn voet. Ik was te lang doorgegaan op mijn oude hardloopschoenen EN liep veel te lange afstanden op deze oude schoenen. Daarnaast ben ik ‘te’ flexibel en ‘zak’ ik door mijn voeten.

Het advies? Nieuwe schoenen en weer van VOORAF aan beginnen met opbouwen. WAT! ‘Weet je wel tegen wie het het hebt?’, dacht ik. Absurd. Maar dat is het nadeel als je niet goed naar je lichaam luistert. Ik geef je daarom hieronder wat tips, zodat je hopelijk niet in hetzelfde schuitje terecht komt als ik.

Om blessures te voorkomen, geef ik je hier 10 tips:

  • Een goede trainingsopbouw bevat een warming-up en cooling-down met daarin beweeglijkheids- en rekoefeningen en een fitheidscheck.
  • Zorg dat je trainer op de hoogte is van je klachten en/of pijntjes.
  • Train alleen als je fit bent en voldoende hersteld van je vorige training.
  • Let op je looptechniek.
  • Loop in praattempo.
  • Luister naar je lichaam.
  • Neem voldoende tijd voor herstel.
  • Loop op een veilige, vlakke en – zo mogelijk – zachte ondergrond.
  • Draag goede, comfortabele loopschoenen voor de juiste afwikkeling, stabiliteit en voldoende schokdemping.
  • Train maximaal twee keer per week en alleen vaker in overleg met je trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *