Zin om na een paar stressvolle dagen even een rondje te hardlopen om je hoofd leeg te maken? Geen playlist, geen horloge, geen smartphone. Ademen, loslaten en genieten van iedere stap. Mindful hardlopen.

Ook met hardlopen kan je tegenwoordig met hardloophorloge, telefoon, muziek, hartslagmeter alles bijhouden. Iets om gek van te worden (vind ik). Lopen is een moment voor mezelf. Voor mij alleen. Ik merk dat als ik met mijn app loop ik mezelf push, te streng ben voor mezelf. Ik wil sneller zijn dan de vorige keer, langer dan de vorige keer. Iets wat ik heel erg herkende uit het verhaal van Loes. Ik interviewde haar over haar eetstoornis en het obsessie van het sporten. Dat het nooit goed genoeg voelt, dat je veel te streng wordt op jezelf. Dat is iets wat je heel erg op moet letten. Het is niet voor niks dat er door deze nieuwe health trend en ‘fitgirls’ vele mensen (vooral jongere meisjes) gevoelig worden en uiteindelijk een eetstoornis ontwikkelen. De eetstoornis orthorexia is nog niet als een officiële eetstoornis herkend, maar dat zal denk ik niet lang meer duren.

Ik denk dus dat bij psychische ziektes, stress en eigenlijk voor iedereen het belangrijk is om bij het sporten jezelf dus niet te veel te pushen. Vooral te sporten voor ontlading, ontspanning en rust.

Trail runners zijn wat dat betreft een bron van inspiratie als het om mindful running gaat. Waar asfaltlopers nog focussen op tijden, hartslagmeters en running trackers, gaan trail runners de natuur in zonder horloge. Ze rennen, zijn niet bezig met hoe hard ze lopen. Ze zijn bezig met de omgeving, hoe het weer is, de paden zijn en hoe hun lichaam voelt die dag. Soms stoppen ze. Gewoon, omdat ze even van het uitzicht willen genieten. Op die manier je hoofd even leegmaken, kan natuurlijk ook als je door de stad of het park om de hoek rent. Klinkt fijn toch?

Mindful hardlopen in 5 stappen:
Hoe ik dat zelf doe, mindful hardlopen? Zo simpel mogelijk. Gewoon hardloopschoenen aan en naar buiten. Telefoon, playlist, hardloopApp: je hebt ze vandaag niet nodig. Begin met lopen en neem een andere route dan je vertrouwde hardlooprondje.

Vertrouw op wat je lichaam zegt
Laat het idee los van hoe snel je van jezelf of je hartslagmeter moet lopen. Vertrouw op wat je lichaam je vertelt, loop in een tempo dat prettig voelt en probeer iedere stap bewust te beleven.

Vind je ritme
Loop in een ritme waarbij je niet buiten adem raakt. Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Het is lastig om je continu te blijven concentreren op je ademhaling. Probeer jezelf er af en toe aan te herinneren even je aandacht te richten op je ademhaling.

Ren zonder muziek
Je rent zonder muziek en daardoor merk je dat je veel meer aandacht hebt voor het luisteren naar je lichaam en wat het hardlopen met je lichaam doet.

Je blik op oneindig
Richt je blik op de verte. Daardoor krijg word je je bewust van je omgeving.

Waardeer ieder seizoen
Loop in ieder jaargetijde en bij alle weersomstandigheden. De belangrijkste les die je uit meditatie leert, is ervaren en aanvaarden van het ‘nu’. En het weer is goed zoals het nu is.

Bij mindful hardlopen gaat het dus niet om jezelf uit te dagen. Het gaat om rust en luisteren naar je lichaam. Dat kan soms moeilijk zijn, zeker als je gewend bent om jezelf uit te dagen. Heb jij je ooit zo veel willen pushen waardoor het hardlopen geen ontspanning meer was?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *