OMG! Ik sta met mijn kop in de krant! Maar het gaat niet om mij, het gaat niet om wat ik doe, maar om het doel. Het doel om het taboe op depressie te kunnen doorbreken. Daar gaat het om. Er over durven te praten en voor uit te komen dat je lijdt aan een psychische ziekte.

Afgelopen week heb ik een aantal volgers gesproken en gevraagd of ze bijvoorbeeld zouden willen meelopen met mijn team Loop Depressievrij. Helaas waren sommigen nog niet klaar om naar buiten te treden met hun psychische ziekte. Dat begrijp ik helemaal, maar toch vind ik het jammer. Jammer dat die angst zo erg leeft. Angst om in een hokje geplaatst te worden. Angst om bevooroordeeld te worden. Die stigmatisering…

Ja… ook ik was bang. Bang om mijn blog te beginnen en mijn vrienden en kennissen uit te nodigen. Wat zouden ze van mij denken? Maar ik dacht.. ja.. als ik het niet doe? Wie doet het dan wel? Daarom was ik ook begonnen met mijn blog. Want waarom praat er niemand over? Ben ik de enige? Heeft niemand anders dit ook meegemaakt? Uit woede dat ik zelf niet werd begrepen en eenzaam voelde. Hoe hard ik ook mijn best deed om begrepen te worden. Hoevaak ik het ook had uitgelegd aan anderen. Ze zagen het niet. Ze snapten het niet. Ja, aan de buitenkant zie ik er ook gewoon ‘gezond’ uit. Dat is ook de valkuil van een depressie. Je hebt geen gebroken been, maar je ben wel gebroken. Gebroken.. Gebroken door eenzaamheid die je dan voelt.

Gelukkig is er hoop. Dat weet ik nu. Ook ik begin mezelf nu langzamerhand weer aan elkaar aan te lijmen. Het hardlopen, geen alcohol drinken, gezond eten, goede vrienden en familie om mij heen en door jullie volgers. Er wordt naar mij geluisterd. Dat is mijn lijm. Het gaat echt goed komen. Dat weet ik nu.

Maar meer leuks nieuws! Aankomende dinsdag ben ik uitgenodigd om geïnterviewd te worden in een live radio-uitzending van Houten FM over stigmatisering rond de psychiatrie. Hier ga ik vertellen over mijn eigen ervaring met depressiviteit en mijn sponsorloop natuurlijk! Ik ben erg benieuwd , maar ook een beetje zenuwachtig! Eerste keer live op de radio. 🙂

Ben je erg benieuwd naar wat ik te zeggen heb over dit thema? Dan kan je aankomende dinsdag om 20:00 uur meeluisteren via internet  www.omroephouten.nl of natuurlijk je radiozender op 107.3 FM zetten!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

0 thoughts on “Sunday runday: stigmatisering rond de psychiatrie”

  1. Super dat je dit doet! Heel knap en moedig en helaas ook zo hard nodig!
    En dat met je hoofd in de krant of je stem op de radio… dat went, trust me 😉 Ik heb dan wel geen blog (wel een tijdje gehad), maar ben al jaren vrijwilliger voor Stichting Gilles de la Tourette en ik heb daar ook van geleerd hoeveel je uiteindelijk kunt bereiken met naar buiten treden hierover. Het is dan ook geen geheim dat ik 5 jaar depressief ben geweest en, ondanks de vele fijne dingen, nog steeds af en toe mijn Tourette vervloek. Zeker voor de mensen die dit ook dagelijks meemaken, is het zo fijn dat iemand het eens durft te zeggen! Nu op naar de volgende stap: dat de rest van de wereld eens gaat luisteren!
    Succes en ga zo door!

  2. De Girlpower spat er vanaf, top van je Eleanor! Hardlopen is een prachtige en gezonde manier om je ( op welke wijze of met met welk doel dan ook) te uiten. Veel plezier en succes gewenst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *