Bij hardlopen gaat het niet alleen om je uithoudingsvermogen. Wat je van te voren hebt gegeten heeft namelijk ook enorm veel invloed op je prestatie. Afgelopen week heb ik dit zelf ervaren…

Naast mijn voetblessure ging het hardlopen echt heel slecht. Ik kwam nauwelijks vooruit, mijn benen voelden als baksteen, ik wilde na 1 km al opgeven, mijn voet deed pijn en had dorst en onwijs honger. Tja, ik had de dag ervoor alcohol gedronken EN de dag dat ik liep, had ik niet heel goed gegeten. Dus natuurlijk ging het niet goed. Na een matige langzame 7 km waarin ik meerdere keren was gestopt om op adem te komen, besloot ik dat het wel genoeg was.

Maar omdat het even niet zo lekker gaat, betekent niet dat je het helemaal moet gaan opgeven. Mijn voet; oké, dat is geduld hebben (en ook de juiste schoeisel dragen). Daarnaast leren van mijn fouten. Ik besloot daarom om vandaag op mijn ‘wat’ stevigere schoenen te lopen: New Balance. En ik at in de ochtend havermout met banaan, de avond ervoor? Een biertje op een feestje. En raad eens hoe goed het lopen ging?

Een woord: GEWELDIG!!!!!! Ik had geen last van mijn voet, voelde alsof ik uren door kon gaan en ik kon langer en sneller lopen dan de afgelopen paar trainingen. Gelukkig maar, want ik was bijna bang dat deze blessure ervoor zou zorgen  dat ik nooit meer lange afstanden zou kunnen lopen. En godzijdank. Het is niet waar. En nu? Ik voel me geweldig. Ik ren dus echt beter op mijn New Balance hardloopschoenen en als brandstof: havermout met banaan.

Heb jij ook dit probleem en weet je niet waar je het beste op loopt? Probeer verschillende recepten uit en kijk hoe je reageert. Ik merk dat ik ook goed op pasta loop, maar dat ik langer kan volhouden (zonder hongergevoel) als ik havermout eet. Daarnaast zijn de juiste hardloopschoenen essentieel om een goede looppas te krijgen en blessures te voorkomen! Dus leer van mijn fouten. 😉

Dus stel je hebt een tijdje niet gelopen door een blessure of vakantieperiode is het slim om niet meteen te veel van jezelf te verwachten. Ik had hier zelf ook moeite mee. Ooit liep ik met gemak de halve marathon en nu kan ik nauwelijks 5 km volhouden, maar wees gerust het zal weer terugkomen en waarschijnlijk sneller dan je denkt!

Die eerste paar kilometer zijn nou eenmaal het zwaarst, maar als je eenmaal een hardloper bent, bouw je heel snel weer je conditie op.

ps: wist je dat bananen helpen om je ‘vrolijker’ te voelen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *