Mijn blog heet ook niet voor niks Loop Depressievrij. Dus ja, eigenlijk zegt mijn blog naam het al. Ik loop om depressievrij te kunnen leven. Ik loop voor mijn gezondheid, voor mijn gemoedstoestand. Hardlopen zorgt voor een gezonde geest.

Wekelijks schrijf ik ook een rubriek voor ProRun over hardlopers die door middel van hardlopen hun leven hebben kunnen omdraaien. Vaak wisten ze ook niet dat hardlopen zo’n psychologisch effect op hun gemoedstoestand zou hebben.

Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat regelmatige beweging (en vooral hardlopen) gezondheidsvoordelen heeft die heel wat verder gaan dat welke pil van de dokter dan ook. A run a day keeps the docter away!  

Je moet dan wel 150 minuten per week in actie komen, wat gelijkstaat aan ongeveer vijf dagen van 30 minuten per dag. Maak je geen zorgen, dat betekent niet ELKE dag hardlopen, maar gewoon bewegen. Niet zodra je wakker wordt tot dat je naar bed gaat in een stoel of op de bank zitten dus. Maar bewegen, lopen, wandelen, huppelen, rennen, springen, weet ik veel. In ieder geval bewegen.

Dus waarom loop je nog niet? Trek je hardloopschoenen aan en ga! Oké, wacht, ik zet eerst een paar belangrijkste voordelen van hardlopen voor je neer. Kort en krachtig… Of toch niet. Moeilijk om niet duizend woorden te schrijven over de voordelen van hardlopen. Anyways.

1. Hardlopen maakt je gelukkiger
Als je regelmatig traint, dan heb je het zeker en vast ervaren: ongeacht hoe goed of slecht je je voelt, van bewegen ga je je beter voelen. En dat gaat verder dan de bekende ‘runners high’, die veroorzaakt wordt door een golf van hormonen, de endocannabinoïden.

En ik weet, dat als je depressief bent, het moeilijk is om de deur uit te komen, maar beweging beschermt je nog steeds op de dagen dat je angstig, depressief of gestrest voelt. Matige lichaamsbeweging kan mensen helpen om te gaan met angst en stress. Dat effect is niet alleen merkbaar tijdens de training, het houdt ook nog enige tijd aan na een workout. Een studie in het Journal of Adolescent Health, 2012, bewees dat 30 minuten hardlopen per week (!) een positief effect had op de slaapkwaliteit, stemming en concentratie overdag.

2. Hardlopen helpt je afslanken
Ook dit kan ik zelf persoonlijk beamen en de Born Runners in de wekelijkse rubriek van Prorun ook! Ik ben zelf ongeveer 10 centimeter van mijn taille kwijtgeraakt door het trainen voor mijn eerste halve marathon. (Ik ben geen voorstander van weegschalen, aangezien je ook spiermassa opbouwt en het gewoon geen goede maatstaaf is. (Lees hier mijn blog over mijn relatie met de weegschaal).

3. Hardlopen houd je scherp, ook als je ouder wordt
Sporten helpt je hersenen gezond blijven. Een studie uit 2012, gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review, concludeerde dat regelmatige training helpt tegen het verouderende effect van je mentale toestand. Het gaat dan vooral om functies als het wisselen van taak, selectieve aandacht en werkgeheugen. Studies vinden bij herhaling dat fittere ouderen beter scoren in mentale tests dan hun minder fitte leeftijdgenoten. Bovendien verbetert regelmatige beweging het geheugen, taalvaardigheden, denkvermogen en vermogen tot probleemanalyse bij bijna de helft van de patiënten met een beroerte. Het onderzoeksteam vond bij die groep ‘significante verbeteringen’ in de totale hersenfunctie aan het eind van het programma, met de meeste verbetering in de velden aandacht, concentratie, plannen en organiseren.

Dus dit is waarom ik run (day). Vandaag is het dan ook Sunday Runday. Dus trek je hardloopschoenen aan en ga lekker naar buiten!

One thought on “Sunday runday: why I like to run (day)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *