Trainen voor de halve marathon heeft zijn voor en nadelen. Lopend kun je je hoofd lekker leeg maken en naderhand voel je super trots dat je bent gegaan. Maar deze week ging het trainen toch een stuk moeilijker.

Mijn week begint sowieso eigenlijk altijd met twee drukke dagen, dus dan heb ik nooit tijd om te sporten. Maandag en dinsdag zijn dus voor mij twee rust dagen. Na deze twee rust dagen kijk ik altijd op tegen woensdag, want dan staat er een zware trainingssessie op de agenda. Deze week wilde ik tien kilometer rennen onder het uur. Wat eindeloos lang lijkt als je twee dagen niet aan rennen hebt gedacht.

Om mezelf niet op andere ideeën te brengen, trok ik mijn loopkleren meteen aan en concentreerde ik me op de gewone ochtendrituelen – ontbijt maken, eten, bloggen. Uiteindelijk besloot ik twee huisgenoten op te trommelen om mee te gaan zodat ik niet van gedachte zou veranderen. Pas toen ik mijn hardloopschoenen had aangetrokken, dacht ik weer aan rennen.

Mijn loopweek moet nog afgestemd worden op de halve marathon waar ik 20 maart aan ga deelnemen, de Utrecht Marathon. Maar met die race in mijn achterhoofd besloot ik deze week alles te geven (ook al had ik nog geen vast schema gemaakt). Het werd een van mijn eerste geslaagde 10 km trainingen sinds het rennen van de Singelloop en dat allemaal dankzij mijn lieftallige huisgenoten die met me mee liepen.  Als ik alleen ren, loop ik altijd een stukje langzamer. Daarom besloot ik ook om voor de afwisseling en voor wat extra motivatie wat huisgenoten mee te vragen. Deze keer stemde ik dus mijn snelheid af op die van mijn mannelijke huisgenoot en hield ik een jogritme aan van ongeveer 5:30 min. per kilometer.

Na afloop voelde ik me duizelig – ik had niet goed gegeten van te voren – maar ontzettend vrij en blij met onze training. Ik keek zelfs al weer uit naar de volgende training. Niet dat het lopen makkelijker werd. Op vrijdag had ik vier kilometer nodig voor ik een goed ritme vond en op zondag verdwaalde ik in het bos waardoor mijn training te lang uitliep.

2015-10-23 14.16.14
Hardlopen in de herfst

Daarentegen was ik tevreden met mijn training van deze week. Woensdag rende ik precies 60 minuten over 10 km, vrijdag 8 km in 46 minuten en zondag? Mijn langste duurloop tot nu toe van 11 km in 1:07 min. Het leuke aan een duurloop doen op een zondag is dat je de tijd hebt om op avontuur te gaan (tenminste als je vrij bent op zondag.)

Elke week probeer ik nu een nieuwe route of stukje van de stad te leren kennen. Deze zondag heb ik in de buurt van Eindhoven gelopen. Hieronder een foto van vanochtend. Hij is niet scherp, maar dat komt omdat ik aan het rennen was toen ik de foto nam.

2015-10-25 12.19.55-1
Heerlijk zonnetje tijdens het hardlopen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *