Vandaag is de laatste dag van 2017 en blik ik nog even terug op mijn hardloopdoelen van het afgelopen jaar. Heb ik ze behaald? Waarom is het wel of juist niet gelukt? En neem ik een aantal doelen mee naar 2018?

Begin 2017 kwam dit artikel online en vertelde ik over mijn nieuwe doelen met betrekking tot het hardlopen. Hieronder zal ik per doel beschrijven hoe het in 2017 is gegaan en of ik het doel heb behaald.

Een nieuwe pr op de 10 kilometer en halve marathon.

Afgelopen jaar liep ik mijn eerste halve marathon, in oktober liep ik er twee achter elkaar. Maar elke keer boven de twee uur en wat lijkt het me leuk om ‘m in twee uur te lopen. Ik hoop dat het tijdens de City Peer City gaat lukken, want dan gaat een medehardloper die ik ken haas zijn op de halve marathon, dus dat zou een ideaal uitkomst kunnen zijn! Ik heb in ieder geval genoeg mogelijkheden voor aankomend jaar, want ik denk dat ik zo’n 4 halve marathons op de planning heb staan!

In principe heb ik wel een nieuwe pr gelopen op de halve marathon. Mijn beste tijd zit nu op 2:06, maar onder de 2 uur komen is me niet gelukt. In 2017 liep ik twee halve marathons. De bedoeling was om er vier te lopen, maar door mijn kuitblessure moest ik meerdere evenementen afzeggen en kon ik veel minder trainen. Maar niet getreurd, want er waren in 2017 genoeg andere dingen die erg leuk waren waardoor het trainen wat lastiger ging (zoals mijn eindstage in Londen).

Door op het afgelopen jaar te reflecteren ben ik wel achtergekomen wat voor mij voor mij werkt en wat voor mij niet werkt. In 2016 heb ik een heel goed hardloopjaar gehad. Toen deed ik naast drie keer per week hardlopen ook 2 keer per week krachttraining. Ik merk dat ik toen het beste liep en weinig pijntjes had. In 2017 wilde ik het hardlopen opkrikken (vier keer per week) en deed ik daarnaast yoga. Ik merk dat vier keer per week teveel belasting is voor mijn lichaam en ik toch echt krachttraining moet doen (voornamelijk voor mijn lieve kwetsbare kúítjes). Ik ga dus weer terug naar mijn oude ritme. Doordat ik ook onder begeleiding van Rob Veer train, hoop ik ook dat ik dit mijn tijd op de 10 en halve marathon zal verbeteren.

Mijn eerste hele marathon lopen.

Mijn eerste hele marathon. Ik heb gekozen om dit in mijn geboortestad Eindhoven te doen. 8 oktober 2017 wordt de dag dat ik (hopelijk) 42,195 kilometer loop.  Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, dat ik überhaupt het idee zou krijgen om een marathon te lopen, maar het is zo. Ik heb er nu al ontzettend veel zin in.

Tja, meeste van jullie weten dit ook al… Dit doel heb ik ook niet gehaald. Maar waar ik wel achter ben gekomen is dat zo’n keuze maken enorm moeilijk is. Zoveel van jullie zitten hier ook mee. En allemaal om verschillende, soortgelijke redenen. OF het komt omdat je niet goed heb getraind (zoals ik – vanwege drukte en afstuderen), een opkomende blessure krijgt of omdat je denkt dat je ‘m toch moet lopen omdat je druk voelt van je omgeving. En om de keuze te maken om ‘m dan niet te lopen vereist dan ontzettend veel kracht. Je moet naar je eigen grenzen luisteren en stop zeggen. Realiseren dat je ook maar mens bent. Dat is voor heel veel van ons best een moeilijke keuze.

Daarnaast kreeg ik natuurlijk ook veel reacties van mensen die zeiden dat een marathon puur mentaal is en ik ‘m wel uit zou lopen. Ja, mijn trainer Rob Veer zei het ook: ‘ik denk dat je ‘m wel uitloopt, maar of het verstandig is?’ Als het iets is wat ik andere hardlopers wil meegeven is het wel luisteren naar je lichaam. Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Het is een geweldige sport en een fantastische uitlaatklep, maar als je een blessure krijgt ben je wel verder van huis – ik kan het weten, want ik mag het nu lekker weer op gaan bouwen.

Ik hoop natuurlijk dat ik in 2018 wel een marathon kan lopen. Met mijn kuiten gaat het gelukkig veel beter en als ik weer ga trainen zoals ik in 2016 heb gedaan, moet het naar mijn mening sowieso beter gaan. Hoe dan ook; ik heb ontzettend veel geleerd van 2017 en het is dan geen fantastisch jaar geweest op hardloopgebied, het is op alle andere fronten wel echt een van mijn beste jaren ooit geweest! Hier vertel ik meer over op 1 januari als mijn blog over mijn 17 hoogte- en leerpunten online komt . 😉

Wat waren jouw doelen in 2017? En heb je ze behaald? Op welk doel heb jij voor 2018 gesteld? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *