Vandaag heb ik helaas afscheid moeten nemen van mijn lieve kleine beste vriend. Al 14 jaar was hij een deel van ons gezin. Nu ben ik natuurlijk verdrietig, omdat ik afscheid heb moeten nemen. Maar ik weet dat een hond hebben een van de leukste dingen was en nog steeds is. Elke dag thuis komen en met volle enthousiasme begroet worden door dat kleine beestje. Met hem kunnen knuffelen als ik verdrietig was, zijn onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit krijgen. Ik weet niet wat je nog meer zou willen van een partner. Het is ook uit wetenschappelijk bewezen dat mensen met huisdieren  gelukkiger zijn dan mensen zonder. Nou, dat verbaast me niks. Nog geen huisdier en niet overtuigt van mijn verhaal? Hopelijk wel na deze tien redenen!

Ze houden je gezelschap

Een dier is een levend wezen die om je aandacht vraagt, die om eten zeurt, die druk is, of juist lief in een hoekje ligt te slapen. Huisdieren (en dan voornamelijk honden) zijn gezelschapsdieren en de kans is groot dat ze daarom graag in je buurt zijn, dat ze bij je komen zitten of op je schoot komen liggen. Je kunt er tegen praten, ze knuffelen en ermee spelen. Allerlei voorbeelden van gezelschap dat een dier met zich meebrengt.

Sociaal contact

Door depressiviteit, zul je misschien zwat meer thuis zijn dan normaal, maar omdat je voor je hond, kat of konijn moet zorgen, ga je ook nieuwe contacten op doen. Dit zal wel voornamelijk bij een hond gebeuren, omdat je ‘m vaak moet uitlaten. Als je met je hond buiten wandelt, zal je misschien iemand tegenkomen met een hond en de honden zullen elkaar willen ruiken. Zo kan dus een gesprek op gang komen. Dit zou natuurlijk ook in de wachtkamer kunnen gebeuren bij de dierenarts of in de dierenwinkel of supermarkt als je bijvoorbeeld voer koopt.  Je weet nooit waar je dan nieuwe leuke contacten op doet.

Beweging

Een hond moet (minstens) drie keer per dag uit en er zijn maar weinig honden die zichzelf uitlaten. Dat wordt dus bewegen! En als het niet iets is wat ik probeer te stimuleren via mijn blog, is het wel beweging. Bewegen helpt om je beter te voelen. En als het moeilijk is om naar buiten te komen voor jezelf, doe het dan voor je hond. Daarnaast verlaagt je bloeddruk als je een hond aait en dus je kans op cardiovasculaire ziektes.

Mentaal

Huisdiereigenaren zijn over het algemeen minder angstig, eenzaam en depressief. Dit komt onder andere doordat een dier voor afleiding zorgt. Tevens maak je door te knuffelen een stressverlagend hormoon (oxytocine) aan. Ik heb ook ooit iemand geïnterviewd voor Fonds Psychische Gezondheid die door haar (hulp)hond – een hulphond tegen depressie en angstklachten – haar hielp tegen haar psychische ziekte. Het ging zo slecht met haar dat ze met spoed de hond bij haar in huis hebben geplaatst. Nu helpt de hond haar als ze angstig is, maar ook om te kunnen hardlopen! Samen trainen ze voor de halve marathon om psychische ziektes bespreekbaar te maken. Wat een hond toch voor je kan doen!

Onvoorwaardelijke liefde 

Misschien wel de meest belangrijke reden van allemaal: door een huisdier in huis te halen, haal je een vriend voor het leven in huis. Een dier die onvoorwaardelijk van je houdt. Die je troost als je verdrietig bent, die je nooit veroordeelt en je trouw blijft. Hoe kan dat geen effect hebben op je geluk?

Loyaliteit

Dat gaat dus ook in op mijn volgende punt. Ze zijn zo loyaal en zoals ik al zei, veroordelen je niet. Blijven je trouw en zodra je de deur binnenkomt, begroeten ze je. Het maakt niet uit hoe lang je weg bent geweest. Ze zijn altijd blij om je te zien.

Allergieën

Kinderen die met een hond opgroeien hebben in 19% van de gevallen een allergie aan huisdieren. Kinderen zonder hond 33%. Daarnaast hebben kinderen kinderen uit hondenfamilies minder kans om eczeem te ontwikkelen. Kinderen hebben ook minder kans om astma te ontwikkelen als ze dus aan “hondenstof” worden blootgesteld, zo blijkt een onderzoek naar muizen. Hondenstof lijkt microben te bevatten die de hoeveelheid immune cellen beïnvloeden in de luchtwegen van de dieren. (heb je nou toch al een allergie, dan zijn er gelukkig ook honden die niet verharen).

Troost

Honden voelen emoties aan en weten als er iets aan de hand is. Als ik moest huilen, realiseerde mijn hond dat en begon hij mijn gezicht te likken of te krabbelen met zijn pootjes om op mijn schoot te gaan zitten. Ze kunnen ook ontzettend goed helpen als je eenzaam voelt of liefdesverdriet hebt.

Zesde zintuig

Sommige honden hebben de aangeboren gave om aan te voelen of iemand een epileptische aanval gaat krijgen. De hond kan het slachtoffer waarschuwen met “opvallend gedrag zoals zeuren of angstig blaffen, 15 tot 12 uur voor de aanval”, volgens National Geographic. De honden kunnen zelfs getraind worden om een knop op de telefoon in te drukken die 112 belt. Ongelofelijk toch?

Betekenis 

Betekenis geven aan je leven kan soms lastig zijn. Als het iets is wat ik merkte tijdens mijn depressies was dat ik toch altijd blij was om mijn hond te knuffelen. Er voor hem te zijn en hem te verzorgen. Daarnaast zorgt het voor structuur. Honden moeten op  vaste tijden gevoerd en uitgelaten worden. Als het iets is waar je je productief, nuttig of goed door voelt is dat het een goed gevoel geeft om je huisdier te verzorgen. Te weten dat hij of zij goed af is door jou. En wat een fijn gevoel als ze vervolgens hun dankbaarheid komen tonen.

Heb jij een huisdier en heb jij nog een andere tip waarom ze je gelukkig maken? Laat het me weten. (Ik heb nog een andere lieve hond en kat, dus we kunnen troost vinden bij elkaar.)

rodericksweet

2 thoughts on “Tien redenen waarom een hond gelukkig maakt”

  1. Mooi artikel. Ik ben blij dat ik tijdens mijn depressie steun had aan mijn viervoetertje. Hij voelde dingen altijd zo goed aan. En het klopt. De zorg voor zo’n beestje maakt dat je meer structuur in je leven krijgt.
    Groetjes,
    Bettine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *