Elke begin is moeilijk, dat geldt ook voor hardlopen. Maar het begin is het halve werk! šŸ˜‰ Bij hardlopen is het daarom goed om eerst te beginnen metĀ een combinatieĀ van hardlopen en wandelen. Na een tijdje ga je steeds meer hardlopen en minder wandelen. Zo wennen je spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingen aan je nieuwe manier van bewegen en voorkom je blessures.

Daarna kan je je looptijd wekelijks met 10 procent uitbreiden. Maar alleen als je geen spierpijn of stijfheid in je lichaam voelt. GunĀ je lichaam tussen de trainingen door genoeg tijd om te herstellen. (Dit had ik twee weken geleden dus ook niet gedaan en toen kreeg ik last van mijn kuit.)

Tips
– Voordat je begint met hardlopen is het aller aller belangrijkste dat je beschikt over goede hardloopschoenen. Bij iedere stap die je zet, wordt bij de landing 3 tot 5 keer je lichaamsgewicht opgevangen. Ik heb verhalen gehoord van mensen die begonnen met hardlopen op All starts… Die biedenĀ totaal geen ondersteuning. En ze daardoor hun knieĆ«n compleet hebben verneukt.. Tja.. kunstknieĆ«n krijgen is niet echt een pretje.. So don’t say i didn’t tell you so!Ā 
– Hardloopsokken zijn ontwopen voor extra ondersteuning, goede transpiratie afvoer en minder blaren. Ik liep eerst op gewone sokken, maar heb nu toch een aantal sportsokken en ik merk dat het toch een stuk fijner zit! No more blisters! Soms dan…
– Stel een doel voor jezelf! Wanneer je naar een doel toewerkt, ben je veel gemotiveerder om te blijven lopen. Een doel om 5 km in een half uur te rennen of juist langere afstand te kunnen rennen.
– Zorg dat je tijdens het hardlopen nog kunt praten. Zo niet, kun je beter een rustiger tempo aanhouden.
– Probeer op zachte ondergrond te lopen, bijvoorbeeld bospaden. Dit is beter voor je gewrichten. Ik wissel zelf ondergrond af. De ene keer ren ik op bospaden de andere keer op het fietspad/wandelpad. Afwisseling is ook goed voor je spieren, daarnaast kan je niet altijd in het bos hardlopen, vanwege weersomstandigheden.
– Wissel je trainingsrondje zoveel mogelijk af. Ren niet steeds hetzelfde rondje. Op een gegeven moment wordt dat gewoon saai. Ik beslis eigenlijk van te voren nooit waar ik heen ga, maar ontdek het onderweg. Ik heb een App (Runkeeper of Nike Running) op mijn telefoon die bijhoudt hoeveel kilometer ik loop, dus dan kan ik gewoon lekker gaan lopen. Daardoor ontdek ik elke keer weer nieuwe straatjes of bospaden.
– Voorkom blessures en zorg voor een goede warming up en cooling down.
In en uitlopen is super belangrijk. Ik snap het gevoel dat zodra je naar buiten gaat je meteen wilt gaan rennen, maar je spieren zijn nog niet opgewarmd. Daarnaast heb een cooling down ook heel goed voor herstel. Door uit te lopen, blijft het bloed doorstromen en kunnen de afvalstoffen afgebroken worden.
– Geblesseerd? Neem de tijd en zorg eerst voor een goed herstel.
Neem voldoende rust en let op je voeding. Hier heb ik ook eerder over gesproken in het artikel Health: Je bent wat je eet.
– Geniet ervan! Lol in het lopen is nog altijd de beste training!

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

Runners’ high
Runners’ high is het gevoel dat getrainde hardlopers krijgen als ze een eind rennen. Maar lang niet iedereen ervaart dit. Zeker in de beginfase zal het verre van comfortabel voelen – ik vond het ook verschrikkelijk en nu wil ik een halve marathon gaan lopen…

Zelfs als het na een tijdje fysiek makkelijker wordt, moetĀ je jeĀ er misschien toch toe zetten om de deur uit te gaan. (Ja, ik moet mezelf soms ook de deur uit schoppen.) Dus laatĀ je daar vooral niet door ontmoedigen. Het betekent niet datĀ je iets verkeerd doet of dat hardlopen niets voor jou is, alleen dat het wat meer wilskrachtĀ vereist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *