In de wintermaanden komen sommige lopers bijna de deur niet uit. Die ontwaken pas na het begin van de zomertijd. Ben jij een loper die het er in de winter vaak bij laat zitten? Kou, nat, glad, vroeg donker, ja, ik ken ze maar al te goed. Dan regent het, dan is het weer koud. Het zijn de bekendste smoezen. Maar ik denk dat het nu tijd is om die smoezen de deur te wijzen! No more excuses! De Utrecht Marathon is al over 2 maanden! 

Want waar is dat nou goed voor? Niet voor je conditie, niet voor je gezondheid en strakke lijf en ook niet voor je humeur. Loop Depressievrij weet je nog? Maar daar help ik je een beetje bij. Met deze tips ga JIJ deze winter toch de deur uit!

Spreek met een buddy af
In mijn eerdere blogpost schrijf ik over de voordelen van een hardloopmaatje. Want een hardloopmaatje helpt echt! Spreek minstens een keer per week af met een vriend, vriendin, broer, zus, huisgenoot, buurvrouw/man, WIE DAN OOK. Niets werkt zo sterk als te weten dat iemand anders zich aan het omkleden is en absoluut uitkijkt naar een run met jou. Ik weet het… Mijn hardloopmaatje neemt geen een smoes van mij aan. En zeg nou zelf: al pratende gaat de tijd ook sneller voorbij en voelt het ook een stuk minder erg aangezien je niet alleen bent!

Binnen opwarmen
Het is nou eenmaal koud buiten. Als je dus nog niet opgewarmd bent, wordt het alleen maar moeilijker om te beginnen. Doe dus eerst binnen een warming-up. Zwaai wat met je armen en benen, doe wat jumping jacks en sluit af met een paar rustige versnellingsloopjes op de plaats. Dan ben je meteen klaar voor de kou!

Kleding
Overdrijf het niet. Je hoeft niet als een mummie de weg op. Zelfs handschoenen zijn vaak na een tijdje niet meer nodig. Drie dunne laagjes van goed ademende stoffen  inclusief een ademend en winddicht jack zijn echt genoeg. Zeker de winddicht/waterafstotende jack is belangrijk. Ik ging vorige week namelijk 15 hardlopen en realiseerde niet dat het misschien eventueel zou kunnen gaan regenen…. Ja, ik kwam doorweekt thuis tot op mijn sportbh en sokken… Dus be prepared! Daarnaast is het belangrijkste om een muts te dragen, want 40 procent van de lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd. Als het echt kout wordt, draag dan handschoenen. De uiteinden van je lichaam hebben het in de winter erg lastig, dus bedek die goed!

Sneeuw
De demping van verse sneeuw is voor lopers bijna een natuurwonder. Je zou denken wat?? Maar ja, rennen in de sneeuw is dus heel chill! Blijf daarom na een bui niet thuis, maar ga er juist op uit. Let wel op je snelheid, je hebt geen zin om dadelijk uit te glijden.

Schema
De Utrecht Marathon komt er al snel aan. Dus team Loop Depressievrij is ook flink aan het trainen en willen zij en ook JIJ goed aan je training houden. Maar dat eist ook enige improvisatie. Voorop staat dat kilometers maken belangrijker is dan je snelheidstraining. Door het ploeteren in de kou verstouw je bovendien veel meer energie dan op een zonnige lentedag. Dus je hoeft echt niet per se alle kilometers af te leggen om hetzelfde trainingseffect te bereiken. Dus maak je geen zorgen als je niet precies aan je schema hebt gehouden. Als je maar bent geweest! 🙂

Zichtbaar
Besef dat de dagen ook echt donker zijn en dat je extra goed gekleed moet zijn. Niet alleen met een reflecterend jack of hesje, maar vooral met (rode) verlichting. Dat helpt je ook weer veilig thuis te komen. Anderen zien je niet zo goed in het donker en we willen niet dat je opeens tegen iemand aanbotst!

Drinken
Ook in de winter verlies je het nodige aan vocht, dus zorg voor een genoeg water als je langer dan anderhalf uur gaat hardlopen. Het lijkt misschien niet zo, maar je verliest echt nog steeds vocht!

Fotocredit: Sophie van Bree
Fotocredit: Sophie van Bree

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *