Het begin van de herfst is traditioneel de periode waarin veel mensen lopen te snotteren. ’s Morgens schijnt de zon, dus denk je lekker te kunnen fietsen met enkel een trui aan, om al snel te merken dat het eigenlijk maar een graad of vijf is en je het ijskoud hebt. Resultaat: een loopneus, keelpijn of zelfs een griepje.

Het is nooit leuk, maar als je aan het trainen bent alsof je leven er vanaf hangt, kan een verkoudheid je schema in de war brengen. De grote vraag is dan ook wat je best kan doen als je ziek bent. Is het beter om lekker binnen blijven en uit te zieken? Of kan je, zo badass als je bent, toch je hardloopschoenen aantrekken en ‘uitzweten’?

tumblr_mwjtyuJMJB1t1sx5zo1_500
Bron: Tumblr

Eerst en vooral is het belangrijk om een verkoudheid of griep serieus te nemen. Een ziek lichaam heeft namelijk maar één doel en dat is om de bacterie of het virus zo snel mogelijk uit het systeem te werken. Hoe zwaarder de infectie, hoe harder het lichaam dus belast wordt. Dat is logisch. Alle energie die dan ingezet moet worden om te sporten, kan er teveel aan zijn.

Een snelle manier om te checken of doortrainen verantwoord is of niet, is de zogenaamde ‘neck-check’.  Een loopneus, keelpijn of hoofdpijn situeren zich lokaal en boven de nek. In dit geval is sporten in principe toegestaan. Het is wel best om het een dag of drie iets rustiger aan te doen.  Als de klachten zich onder de nek bevinden zoals hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, koorts en griepsymptomen gooi je de handdoek best in de ring en zet je je training even on hold.

Deze regel klinkt niet alleen erg vanzelfsprekend, er is ook wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Tom Weidner, een wetenschapper uit de US, diende een groep van zestig hardlopers een verkoudheidsvirus toe. De ene helft trainde gewoon door, de andere helft mocht een week uitzieken. Beide groepen bleven echter even lang verkouden. De conclusie was dan ook dat rusten het herstel niet versnelt, dus in principe kan je gewoon blijven hardlopen. In een bijkomende studie ontdekte Weidner bovendien dat het effectieve prestatievermogen niet lager ligt bij een verkoudheid. Een belangrijke opmerking is echter dat je wel niet dieper mag gaan dan normaal. Als je verkouden een wedstrijd loopt, kan dit je eindresultaat wel beïnvloeden.

Verkouden hardlopen of niet? Belangrijk is eigenlijk om vooral naar je lichaam te luisteren. Als je een loopneus hebt en echt geen puf hebt om te lopen, mag je gerust een keertje overslaan. Voel je daar dan ook niet schuldig over. Wil je echt gaan hardlopen? Doe het rustig aan en geniet van de buitenlucht.

Zelf heb ik al een paar dagen last van keelpijn, hoesten en een loopneus. Maar het liefst blijf ik bij mijn eigen motto:

2078
Bron: Tumblr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *