Als we het over eenzaamheid hebben, betekent dat niet alleen dat je bijvoorbeeld vrijgezel bent of nauwelijks vrienden of sociale contacten hebt. Er bestaan namelijke verschillende soorten eenzaamheid: emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid. En soms voel je beide.

Als je denkt dat maar weinig mensen eenzaam voelen, heb je het mis. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid wordt door verschillende factoren ook veroorzaakt; vergrijzing, ontkerkelijking en verdergaande individualisering zorgen dat we minder ‘verbonden’ voelen met elkaar. En door eenzaamheid krijgen veel mensen gezondheidsproblemen, waardoor er hogere kosten komen voor de zorg. Gek eigenlijk he, dat de overheid hier op wil bezuinigen?

Maar je kan hier zelf ook iets aan doen. Tenminste als je weet wat voor eenzaamheid jij voelt. Bij eenzaamheid spreken we namelijk van twee soorten:  sociale en emotionele eenzaamheid en zorgt ook voor een verschillende aanpak.

Sociale eenzaamheid

Bij sociale eenzaamheid heb je vaak minder contact met andere mensen dan je eigenlijk zou willen. Je hebt sociaal netwerk, maar wilt meer contact. Vaak denken mensen dat alleen ‘ouderen’ eenzaam zijn, omdat hun partner of kinderen niet meer bij hun wonen, maar dit is niet de enige groep die last heeft van sociale eenzaamheid. Ik heb er eerlijk gezegd ook last van gehad.

Een aantal jaar geleden had ik last van sociale eenzaamheid, dit heb ik toen aangepakt. Ik was verhuisd naar een nieuwe stad en kende weinig mensen. Uiteindelijk verhuisde ik naar een huis met huisgenoten, ben ik bij een vereniging gegaan, hobby’s gaan zoeken, meer initiatief tonen om met mensen die ik nog niet zo goed kende af te spreken. Uiteindelijk bouwde ik een fijne sociale netwerk op.

Emotioneel eenzaam

Als iemand wel veel mensen om zich heen heeft, maar zich eenzaam voelt door het ontbreken van een hechte, emotionele band met anderen, spreken we van emotionele eenzaamheid. De kwaliteit van je contacten is dan minder dan je zou willen. Je merkt dat mensen om je heen je minder goed begrijpen of dat je niet zo goed met ze kan praten. Er mist een goede emotionele band.

 

Weet je niet zeker of je eenzaamheid voelt? Je kan het op allerlei verschillende manieren merken, maar je gevoel staat hierbij centraal. Je voelt je vaak leeg en voelt minder voldoening als je met andere mensen bent.

Ik merk dat ik me vaak emotioneel eenzaam voel. Ik denk dat meerdere mensen met psychische ziektes dit ook ervaren. Het komt vaak doordat je zelf dingen ervaart of meemaakt die anderen niet hebben meegemaakt, waardoor je minder kan identificeren met anderen.  Of je voelt je niet begrepen of gesteund door anderen. Ik merk dat dit iets is wat vaak op en neer gaat. Soms is het erger en soms heb je er geen last van, maar in principe ben je niet de enigen. Iedereen heeft last van eenzame gevoelens, sociaal of emotioneel.

Maar wat kan je daar dus aan doen?

Eenzaamheid oplossen 

 1. Wees realistisch. Ik merk dat ik vaak mijn gevoelens wil wegstoppen, maar door het te erkennen en accepteren  dat eenzaamheid er soms is, helpt. Dit geeft namelijk ruimte voor verbinding met jezelf als persoon. Als je niet verbonden voelt met jezelf, zal je ook niet zo makkelijk kunnen verbinden met anderen.
 2. Social media. Ik had laatst een post op Instagram gezet, met een foto van mijn muur. Een witte muur. Het was een muur waar ik telkens naar staarde als ik me alleen voelde. Door dit te plaatsen op Instagram en het dus toch te delen met anderen (hoe eng ik dit ook vond), merkte ik dat mensen er wel graag voor mij wilde zijn. Ik kreeg meerdere lieve reacties en voelde me een stuk minder eenzaam. Social media als Facebook of Instagram kan je daardoor vaak dingen delen (ook al kan het soms ook deprimerend werken, als je iedereens perfecte leven ziet, maar daarom probeer ik (en hopelijk jij ook) zo echt en eerlijk mogelijk te zijn op social media. Want niet elke dag is geweldig. Je hebt goede en slechte dagen).  Ik probeer ook via Instagram motiverend/inspirerende/ondersteunende plaatjes te posten, zodat ik en jij hopelijk minder eenzaam voelen!
 3. Daarnaast helpt het om er over te praten met je omgeving. Ze begrijpen je misschien nu niet, maar als je er ook niet over praat en uitlegt, zullen ze het nooit kunnen begrijpen. Ik was eerlijk tegenover mijn vrienden dat ik me emotioneel eenzaam voelde. Door het alleen al te delen, ging er een last van mijn schouders.

 

Gelukkig wordt er over het hele land ook iets gedaan aan eenzaamheid en hoef je dit dus niet helemaal alleen te doen. Stichting Coalitie Erbij probeert namelijk samen met landelijke organisaties in de zorg- en welzijnssector te vechten tegen eenzaamheid. Ze voeren campagne, initiëren onderzoeken en ondersteunen samenwerkingen. Belangrijke terugkerende activiteiten van de Coalitie zijn de Week tegen Eenzaamheid, de Eenzaamheidsmonitor 
(door TNS Nipo) en het Kerstconcert.Wil je meer weten of Coalitie Erbij? Dan kan je naar hun site.

Voel jij je wel eens eenzaam? Wat doe jij dan om je minder eenzaam te voelen?

7 thoughts on “Voel jij je wel eens eenzaam?”

 1. wat een herkenbaar blog! Ik voel me ook zo vaak emotioneel eenzaam en onbegrepen. Social media helpt idd en gelukkig heb ik een leuke vent, maar ik heb het vooral bij familie en vrienden. Iedereen is zo ontzettend nuchter en ik niet….

  1. Ja ik herken het… Dat kan ontzettend eenzaam voelen! gelukkig heb je iemand die je begrijpt waardoor je minder emotioneel eenzaam voelt.

 2. Mooie geschreven Eleanor! Het gevaar van psychisch slecht in je vel zitten en daar niet over kunnen praten is dat je eigen opgebouwde isolement en eenzaamheid alleen maar groter wordt.. Praten over thema’s als eenzaamheid is lastig als je geen gelijkgestemden om je heen hebt die deze kwetsbaarheid zelf totaal niet voelen. Vooral als student wanneer het leven ‘geweldig’ hoort te zijn komt het extra hard aan als je voor je gevoel faalt in gelukkig zijn. Ik heb heel erg veel om blij van te worden; en toch overheerst het gevoel van eenzaamheid bij mij vanbinnen. Erover praten helpt maar vind daarvoor maar de juiste mensen die écht begrijpen waar je het over hebt! Ooit nagedacht over het organiseren van een run met de lezers van je blog?

  1. Hoi Lisanne, Ik ben helemaal met je eens. Het is zeker lastig en moeilijk om soortgelijke mensen te vinden die je begrijpen. Ik ben zeker op zoek naar een nieuwe run om samen met mijn lezers te lopen. In maart liep ik samen met vele anderen ook al de Utrecht Marathon. Als je een tip hebt, graag! Ik ben nog een beetje aan het oriënteren, maar er is al zeker interesse in een ‘Loop Depressievrij’ run.

   1. Hey Eleanor! Dit antwoord heeft even op zich laten wachten maar misschien is de marathon in Rotterdam een idee? De hele afstand? Ik zeg het al erg lang maar de aankomende editie wil ik er echt voor gaan.

    1. Hoi Lisanne, leuk idee! Ik wil graag nog een Loop Depressievrij run organiseren, maar een hele marathon is vaak voor mensen een te grote stap. Dat merkte ik vorig jaar ook met de halve in Utrecht. Een 10 of 15 is denk ik wel te doen voor meeste mensen! En voor mezelf, ja een hele marathon lijkt me zeker een leuke uitdaging! In Rotterdam heb je natuurlijk ook de 10 km afstand… Dus mensen kunnen wel ‘meedoen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *