Als je last hebt van stress, lichamelijke klachten of moeite hebt met ontspannen, is het een idee om yoga te doen. Het is namelijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren en yoga kan daarbij helpen. Ik vroeg psycholoog en yogadocent Yolanda Ketel van Park Yoga Utrecht waarom zij juist yogales geeft in de natuur, maar ook of of yoga zou kunnen helpen bij psychische klachten en stress.

Het is zondagochtend vroeg en we zijn omringd door peterselie, basilicum, spinazie en tomaatjes. Waar we zijn? In een groentekas natuurlijk! In de lente/zomer geeft Yolanda yogalessen in parken in Utrecht, maar in de winter is het daar te koud voor, dus dan doe je het toch gewoon in een groentekas? “Ik ben in samenwerking gegaan met een groentekas waar al het leven om je heen groeit, de tomaatjes hangen en boontjes groeien”, beschrijft Yolanda.

Ik was hier zelf erg benieuwd naar, dus zodra de eerste les in september was, heb ik me aangemeld. Inmiddels heb ik een paar lessen bijgewoond en ik vind yoga in de natuur echt een toevoeging. Hardlopen doe je ook buiten en dat is denk ik ook waarom ik zoveel van hardlopen hou. Je bent buiten in de natuur. En dit kan je nu dus ook doen met yoga.

In de natuur

In de koudere maanden zijn er dus lessen in de groentekas, maar zodra het weer beter wordt, zijn de lessen buiten. Yolanda realiseerde dat ze yoga buiten wilde doen, toen ze haar yogaopleiding volgde in India. “Het moment dat ik in India aankwam, merkte ik meteen dat ik yoga mee naar buiten moest nemen.” Als psycholoog werkte Yolanda namelijk veel met haar hoofd en zat ze vaak achter de computer. “Ik merkte dat ik meer wilde bewegen en buiten in de natuur wilde zijn. Omdat ik er zelf zoveel behoefte aan had, dacht ik, dat moeten toch meer mensen hebben? Je ziet het ook wel; hardlopers, kickboksers, Bootcamp sessies in het park, maar yoga dat ontbrak nog een beetje.” Hieruit ontstond dus Park Yoga Utrecht. Als yoga docent geeft Yolanda via haar bedrijf wekelijks les in Wilhelminapark en park Oog en Al. “Het is zo’n fijn gevoel dat je het gras aan je voeten voelt en echt even contact maakt met je omgeving. Je bewust worden van wat je er om je heen is.”

Volgens Yolanda gaat yoga niet om een handstand kunnen en die op Instagram posten. “Het is veel meer dan houdingen aannemen. Het is een manier waarop je naar de wereld kijkt, een manier van leven. Je leert door yoga met een bepaalde mildheid en zachtheid naar jezelf te kijken. Het gaat om contact maken met jezelf.” Yolanda omschrijft het als een soort zonnetje die bewolkt is. Door yoga probeer je die wolkjes weg te halen waardoor je innerlijke goedheid naar boven komt. “Door je focus naar je ademhaling te brengen, komt er rust in je lijf die als ware de wolkjes weg haalt.”

Psychische klachten

Ik vroeg Yolanda of mensen met psychische klachten of überhaupt met stress yoga zouden moeten beoefenen. “Wat je vaak ziet met mensen met depressies of stemmingsstoornissen is dat ze weinig activiteiten ondernemen. Dat ze terugtrekken uit het sociale verkeer, maar ook uit lichamelijke activiteiten. De dingen die je vroeger leuk vond, kan je nu geen plezier meer uithalen. Je wilt niet naar buiten, want je bent moe. Als psycholoog wil je mensen met een depressie activeren, ze in beweging krijgen zodat de stofjes in hun lijf hun werk kunnen doen. Sommige mensen worden van hardlopen rustig en maakt het hun hoofd helemaal leeg, maar sommigen hebben slechte knieën of heupen, dus is dat niet verstandig. Het is een persoonlijke keuze, maar ik zou elke vorm van beweging aanraden. Bij yoga ben je niet alleen fysiek bezig. Je bent echt met aandacht met je lijf bezig.”

“Bij depressies, een burn-out, maar ook bij ‘gewone’ stress houdt je vaak onbewust veel spanning vast in je lijf. Er zijn bepaalde lichaamsdelen waar je volgens de yoga filosofie bepaalde emoties vasthoudt. Bijvoorbeeld je heupen kan je heel veel emoties vast hebben zitten of als je gespannen bent zijn je kaken heel erg strak. Bij het bewust ontspannen kan je dagelijkse stress loslaten”, zegt Yolanda. Het is natuurlijk heel moeilijk om tegen jezelf te zeggen: ontspan, maar dat is iets wat (vind ik zelf) je heel goed leert bij yoga. Je leert naar je ademhaling te luisteren, contact te maken met je lichaam en even stil te staan bij het moment.

Vanaf 21 mei beginnen de park yogalessen weer. Tot die tijd kan je nog een lesje pikken in de groentekas als je wil.  De lessen zijn Vinyasa Flow yoga in Wilhelminapark en in park Oog en Al (Utrecht).

Je kan je gratis proefles reserveren via Facebook of door naar de site van www.parkyoga-utrecht.nl te gaan.

One thought on “Yoga in een groentekas?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *