Wanneer stuur jij iemand een kaartje? Persoonlijke boodschappen bij belangrijke gebeurtenissen worden namelijk ontzettend gewaardeerd, maar toch doen we het toch steeds minder. Misschien stuur je nog een kaartje voor iemand zijn verjaardag, maar bij moeilijke momenten zoals kanker of depressies lijkt dat toch iets anders te liggen.

Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Hallmark onder 2.112 Nederlanders en Vlamingen blijkt dat het merendeel liever een kaart stuurt bij positieve, dan bij negatieve gebeurtenissen. In het bijzonder bij een burn-out, depressie, liefdesverdriet of ontslag ontvangt maar zo’n 2 op de 10 mensen een kaart.

Ruim driekwart van de Nederlanders wil wel graag een kaart sturen om te laten weten dat ze aan een vriend of familielid denken, maar meer dan de helft (54%) vindt het lastig om bij moeilijke momenten de juiste boodschap op een kaart te schrijven. Jonge mensen (18 – 34 jaar) hebben er het meeste moeite mee om hun gevoel onder woorden te brengen. Verder is 1 op de 10 ondervraagden bang dat de ontvanger hun tekst op een kaart ongepast vindt, of er wordt gewoon niet aan gedacht.

Maar hier heeft Hallmark iets op bedacht. Zij hebben 36 moeilijke momenten-kaarten ontworpen met teksten die verschillende gevoelens onder woorden brengen, soms serieus, maar ook met lef en zelfs een knipoog. Een deel van de collectie is ontworpen door Claudia Helmons, die aan kanker leed en zich niet altijd begrepen voelde door kaarten met alleen ‘beterschap’ of ‘sterkte’: “Voor, tijdens en na mijn behandelingen ontving ik veel kaarten van familie, vrienden en kennissen. Superlief en fijn dat iemand aan me dacht. Maar met ‘beterschap’-kaarten voelde ik mij niet begrepen. Wie zegt dat ik beter word? Het is natuurlijk ook heel moeilijk om het juiste te zeggen tegen iemand die kanker heeft, want niemand anders voelt alle emoties die deze ziekte met zich meebrengt,” aldus Claudia.

Steun via WhatsApp of Facebook

9 op de 10 mensen vindt het fijn om te weten dat er aan hen wordt gedacht bij moeilijke momenten. Ongeveer de helft van de Nederlanders en Vlamingen krijgt tegenwoordig meer social media-berichten dan kaarten om hen ‘een hart onder de riem te steken’, terwijl 8 op de 10 personen het juist erg fijn vindt een kaart te ontvangen. Want het is persoonlijker dan even snel een Facebookbericht.

Zelf had ik graag een kaartje willen krijgen toen ik ziek werd en ik denk met mij vele anderen. Dus geef ik graag aandacht aan dit initiatief van Hallmark. Laten we elkaar wat vaker een kaartje sturen, niet alleen als iemand jarig is. En niet alleen via Facebook ‘Gefeliciteerd’ op iemand zijn wall posten. Dat kost je twee seconde, maar een kaart zegt zoveel meer.

Laten we die taboe doorbreken en elkaar steunen tijdens moeilijke tijden. En dit kan prima met een kaartje. Ik weet al waar ik mijn eerste kaartje naar stuur. Namelijk mijn tante. Zij heeft kanker en heeft de afgelopen maanden meerdere chemo’s doorstaan.

De kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera, The Read Shop, AKO, Cigo, Vivant en andere kaartenwinkels. De kaarten kosten 2,50 euro per stuk.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hallmark. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *