Een depressie. Het is een strijd. Een strijd met jezelf. Een strijd met je omgeving en met alles om je heen. Maar wat misschien begint als een donkere sluier, kan later enorm veel inzicht geven in je leven. Misschien zelfs een transformatie.

Wat depressiviteit mij heeft geleerd. En wat ik vooral heb geleerd van de afgelopen jaren en vooral van de afgelopen maanden is dat hoe erg je ook zinkt, je er echt weer uit kan komen. Als je maar in jezelf gelooft. Het klinkt afgezaagd. Tenminste dat vond ik altijd. Als mensen dat tegen me zeiden. Maar het is toch ongelofelijk belangrijk.  Geloven in jezelf. Anderen kunnen nog zoveel voor je betekenen, maar als jij niet in jezelf gelooft, kom je er niet…

Een tijd geleden geloofde ik niet in mezelf. Ik geloofde niet dat ik beter zou worden. Het was de zoveelste keer dat ik in een depressie belandde. Nu zou ik er niet meer uitkomen. Ik had alles al geprobeerd. Dat dacht ik in ieder geval. Therapie, praten, medicijnen. Wat kon ik er nu nog aan doen? Nou, dan beland je in het ziekenhuis. En dan? Je hebt twee mogelijkheden; het opgeven of er echt alles uithalen om beter te worden. Je niet laten weerhouden. Honderdtien procent geven. Ik besloot er tweehonderd procent voor te gaan. Het was nu of nooit. Want ik was er klaar mee. Klaar met deze donkere sluier. Dit ben ik niet en dit gaat ophouden. Ik heb geen pech. Ik heb zelf controle over mijn eigen leven. Dus zou ik nu ook die controle nemen.

Ik schreef alles op wat ik wilde bereiken. Wat wilde ik? Wie wilde ik zijn? Wat voor persoon wilde ik zijn tegenover anderen? En binnen welke tijd zag ik dit voor me? Ik schreef een datum op wanneer ik alles zou hebben bereikt. Daarnaast schreef ik iedere week op hoe het met mijn vooruitgang ging. Wat had ik al bereikt? Wat ging niet goed? Naast het schrijven, besloot ik dus te stoppen met alcohol en drugs en ging ik regelmatiger sporten en gezonder eten. Mijn leven voor deze veranderingen zag er ontzettend destructief uit. Ik dronk namelijk elke dag, at en sliep alleen wanneer ik daar zin in had. Dus soms een dag niet en soms had ik vreetbuien of sliep ik 13 uur achterelkaar. Ik liet mijn stress mijn eetpatroon/slaappatroon domineren. Ik luisterde niet meer naar anderen. Wat maakt het uit als ik stom dronken in de nacht sta te roken? Maar nu kwam daar verandering in. Ik ging mijn leven bepalen, niet de depressie.

Dus wat toen? Wat wilde ik dan wel? Nou, ik wilde vooral mijn oude leven terug, maar dan in een nieuw jasje. Een verbeterd jasje. Ik was mezelf kwijt geraakt, dus moest ik mezelf weer terugvinden. Mezelf terugvinden en in een nieuw en verbeterd jasje stoppen. Een depressievrij jasje.

Nu maanden later, kan ik echt zeggen dat ik al zoveel dingen heb bereikt. In zo’n korte tijd. Dingen die ik een halfjaar geleden niet durfde te dromen. Maar ze zijn toch echt uitgekomen. Ik heb het voor elkaar gekregen. Naast dat ik mentaal al enorm vooruit ben gekomen, ben ik ook nog fysiek veel veranderd. Iets wat helemaal niet de insteek was van het alcoholvrij zijn en meer lichaamsbeweging krijgen. Maar het is een mooie toevoeging! Ik ben normaal niet zo van foto’s nemen, maar aangezien foto’s toch meer dan duizend woorden zeggen, besloot ik toch een voor en nafoto online te zetten.

Screenshot 2015-12-08 16.23.48

Ik hoop dat als jij ook zo in de put zit, je gaat geloven dat het ook voor jou kan werken. Vraag om hulp. Schrijf op wat je wilt. En neem elke dag een kleine stap. Uiteindelijk leidt het je naar je droom. Echt waar.

En hoe zit het met mijn dromen? Een van mijn dromen is al uitgekomen. Dat is deze blog. Mijn blog Loop Depressievrij heeft naast mij ook zoveel anderen een steuntje in de rug gegeven en meegeholpen met het taboe rondom depressie te doorbreken. Daarnaast is mijn droom om mijn eigen team Loop Depressievrij ook uitgekomen. Samen als een team hardlopen en geld inzamelen voor Fonds Psychische Gezondheid voor het project ‘Eerder is beter’. Wat ontzettend tof van alle anderen die meewillen lopen! Petje af hoor!

Mijn volgende droom? De halve marathon lopen op 20 maart bij de Utrecht Marathon! Wil je ook meehelpen en meelopen met Loop Depressievrij? Laat het me dan weten via de link contact of stuur mij een berichtje via mijn Facebookpagina Loop Depressievrij.

Je kan natuurlijk mij ook sponsoren voor de halve marathon via Just Giving.

En wie weet tot de halve marathon van Utrecht!

9 thoughts on “Wat begon als een strijd, werd het begin van mijn transformatie”

  1. Ik ontdek nu jouw blog en wat een geweldige ontdekking vind ik het! Dit artikel is zo sterk en moedig, ik heb er bewondering voor, wat je allemaal bereikt hebt en hoe je er voor blijft gaan! Ik ga je verder volgen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *