Morgen is het zover, Eindhoven Marathon! Voor mij de twee keer dat ik een halve marathon loop. En een goede hardloopvoorbereiding is natuurlijk een must.  Maar wat eet je nou voor zo’n lange afstand? Ik krijg er veel vragen over. Daarom wil ik je hier graag wat over uitleggen in deze blog. Voor iedereen die zijn vastgeroeste ritueel heeft voor een (halve) marathon wil ik zeggen, ga zo door! Voor iedereen die altijd maar zit te klungelen heb ik wat tips.

Voor de run 

Wat je van tevoren eet, kan enorm veel invloed hebben op je prestaties. Ga dus niet opeens nieuwe dingen uitproberen wanneer je nog niet weet hoe je daarop reageert. Niet iedereen eet een bord pasta voor het lopen. Als muesli voor jou werkt, moet je dat vooral nemen. Zelf ben ik meer van havermout en merk ik dat ik daar heel goed op loop en niet snel honger krijg. Hier lees je mijn lievelingsrecept voor havermout. Ik merk dat ik hier heel goed op loop, dus zal dit mijn ontbijt ook zijn voor morgen! Verder heb ik de afgelopen weken een paar andere aanpassingen gemaakt aan mijn voedingspatroon om mijn prestaties te verbeteren:

Magnesium

Sinds een paar weken slik ik dagelijks magnesium. Magnesium ondersteunt de spieren en helpt bij de energiehuishouding. Het helpt bij de aanmaak van ATP, een stofje dat energie levert aan al onze cellen. Een magnesiumtekort heeft een negatief effect op de spieren. Het zorgt er namelijk voor dat de spieren onvoldoende kunnen ontspannen. Hierdoor krijg je stijve spieren en spierkrampen, vooral na intensief sporten. Het herstel verloopt dan ook trager. Nadat ik het begon te slikken, merkte ik al snel dat ik minder last had van spierpijn, maar ik merkte ook dat ik sneller herstelde van een intensieve training zoals bij een lange duurloop. Best bizar, maar van alle dingen die ik heb geprobeerd, merkte ik hier het meest van. Zeker een aanrader als je net als ik vaak last hebt van spierpijn!

Bietensap

Als het iets is wat ik niet lekker vind, zijn het wel bieten. Maar helaas is dit een ‘wondermiddel’ voor duursporters. In bietensap zit namelijk nitraat en dat wordt omgezet naar nitriet door de enzymen in de mond. Door deze omzetting gaan de aderen open staan, en wordt de bloedtoevoer naar de spieren verhoogd. De spieren kunnen op deze wijze makkelijker van zuurstof gebruik kunnen maken. De afvalstoffen worden sneller afgevoerd waardoor de verzuring uitgesteld wordt en het herstel bevorderd. Ik ben benieuwd of het werkt, maar je weet wat ze zeggen: it’s all in the mind. Als je het maar gelooft! 😉

Foamroller

Het is belangrijk om na het sporten goed te stretchen en je spieren te ontspannen. Met de foamroller kan je de bloedtoevoer verbeteren en worden afvalstoffen beter afgevoerd, waardoor je minder spierpijn krijgt. Na de Singelloop van vorige week en een hele lange duurloop, ben ik met de foamroller aan de slag geweest. Na de run merkte k namelijk dat mijn spieren stijf waren en had ik beginnende spierpijn. Ik wist dat als ik er niks aan ging doen ik de volgende dag last zou hebben van mijn benne. En na het foamrollen, was dit zo goed als weg! Ook de volgende dag had ik geen last meer!

Tijdens de run

Maar wat eet je tijdens  een (halve) marathon? Sommige mensen kunnen 21 km zonder iets te nemen, maar dat lukt mij echt niet. Dan komt de man met de hamer en kom ik gewoon niet meer vooruit. Paar keer geprobeerd en ik ben gewoon een zombie. Dus neem ik voortaan altijd sportdrank en een sportgel. Deze producten zijn op-maat gemaakt en zijn daardoor specifiek bedoeld voor de extreme inspanning. Officieel bevatten sportgels de slechte koolhydraten maar deze worden sneller opgenomen door het lichaam en sneller omgezet in energie dan goede koolhydraten. Voorbeeld: een bruine boterham wordt trager omgezet tot energie dan een witte boterham. Dit heeft te maken met de vezels in bruinbrood. Goede koolhydraten zijn vezelrijk slechte koolhydraten in veel mindere mate. Heb je kort voor aanvang van je training nog niet gegeten, maar heb je wel behoefte aan energie, dan is het dus verstandiger een witte boterham in plaats van een bruine boterham te eten.

Na de run

Meteen na een lange duurloop, neem ik eiwitten. Eiwitten zijn heel erg belangrijk voor je spierherstel. Zelf eet ik het liefst kwark of eieren. Veel lopers drinken ook chocolademelk, want dat zit vol met goede stoffen die je hard nodig hebt als hardloper en tja het is lekker! Dus misschien neem ik dit morgen ook na de finish! Heb ik dan wel verdiend vind ik! 🙂

En voor iedereen die morgen ook rent; BREAK A LEG 😉

2 thoughts on “Wat eet je voor een (halve) marathon?”

  1. ieder heeft zijn eigen voedingsrituelen. Zelf eet ik ‘s morgens voor de loop ook meestal alleen witte broodjes en tijdens het lopen neem nog een reep. Gels bevallen me niet zo omdat het altijd zo zoet is en een plakrommel geeft.
    Maar het allerbelangrijkste voor mij tijdens het lopen in het plezier. Ik hoef niet snel, ik hoef geen PR maar wil gewoon lekker genieten.
    Veel plezier!!

    1. Zeker! Voor iedereen werkt iets anders. 🙂 Die sportgels vind ik ook helemaal niks, maar het is makkelijk mee te nemen en krijg het makkelijk weg met water tijdens het rennen. En inderdaad ik loop ook voor mijn plezier, niet voor een PR 😉 Ik wil genieten, niet steeds bezig zijn met de tijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *