Twee in een! Natuurlijk, je hebt totaal geen tijd en, oké, wat als je al aan hardlopen doet, waarom zou je ook nog eens aan yoga gaan beginnen? Tja,  je kan misschien je tenen niet aanraken, maar misschien moet je deze winter, als het aantal loopkilometers wat minder zal zijn, je excuses opzij zetten en tijd vrijmaken voor yoga. Wat je doel voor het nieuwe jaar ook wordt: een ongrijpbaar PR scoren, of een zeurende blessure uitroeien of hmmm misschien depressievrij leven; yoga kan hierbij helpen!

Maar hoezo dan? Nou, uit onderzoek blijkt dat yoga mensen helpt zich te houden aan een trainingsroutine en verbetert het zelfs hardlooprecords. De kracht en flexibiliteit die je op de yogamat ontwikkelt, kan je helpen met hardlopen en blessurevrij te blijven. I’m in!

Maar wat heeft het dan voor effect op de geest? Volgens het onderzoek in het wetenschappelijke vakblad Frontiers in Psychiatry, zou yoga een positieve invloed hebben op het lichaam omdat het stress vermindert. Hoe dit precies werkt? Het lijkt vooral in te werken op neurotransmitters, chemische stoffen in het lichaam die helpen bij het overbrengen van signalen door de zenuwen. Daardoor zou het zelfs preventief werken bij het ontstaan van psychiatrische ziektes.

Dus yoga heeft een positieve invloed op het lichaam omdat het stress vermindert en het kan je prestatie verbeteren bij het hardlopen. Maar hoe weet je nou welke soort je moet kiezen?

Welke soort?
Je kunt uit een ontelbare categorieën kiezen, van Yin yoga tot Vinyasa yoga. Toen ik aan yoga begon, dacht ik ook, Oh jee… Waar moet ik nou beginnen… Maar laat dit je niet door afschrikken: het volhouden van de oefeningen is veel belangrijker dan het precieze soort yoga dat je kiest. En als een instructeur, de sfeer, of het tempo van de klas je niet bevalt, zoek dan verder. Er is keuze genoeg. Zelf ben ik maar een arme studente, dus doe ik het gewoon thuis op mijn eigen roze matje. Ik zit op houseofyoga.com en zoek ik daar een bepaalde soort yoga uit en hoelang ik het wil doen. Kaarsje aan, rustig muziekje op en stretchen maar!

Plan het goed
Maar plan je yogaoefeningen wel goed. Het moet afgestemd zijn op je looptraining: als je het aantal kilometers opvoert en je veel zware trainingen doet, houd de yogasessies dan ontspannen. Als je trainingen wat rustiger worden, kun je de intensiteit van je yogasessie opvoeren, zegt Sage Rountree, yogaleraar, triatloncoach en auteur van The Runner’s Guide to Yoga. Als je een rigoureus yogaregime tijdens een monsterlijke trainingsmaand hanteert, ‘dan verstoor je het herstel van je lichaam en loop je blessurerisico,’ zegt Rountree.

Nou ik ga denk ik mijn yogamatje tevoorschijn halen! Namasté

Bron: Tumblr
Bron: Tumblr

0 thoughts on “Yoga goed voor het lichaam maar ook voor de geest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *