De helft van de huisartspraktijken heeft noodgedwongen een wachtlijst ingesteld voor mensen die aankloppen met psychische problemen. En als huisartsen patiënten willen doorverwijzen naar gespecialiseerde instellingen, lopen zij ook daar weer tegen wachttijden aan. Al dat wachten is levensgevaarlijk, waarschuwt het Landelijk Platform GGZ (LPGGz).

Tja, dat had ik je ook kunnen vertellen… Als je de diagnose kanker krijgt of een andere lichamelijke ziekte, wacht je toch ook geen jaar? Maar dat is precies wat er gebeurt met mensen met psychische problemen.

De gevolgen van dat lange wachten zijn groot. Het LPGGz krijgt veel verhalen te horen over mensen die intussen hun baan verliezen, gezinnen uit elkaar vallen, familie die overbelast is en relaties die kapot gaan. “Je ziet dat het hele leven van die mensen letterlijk in de wachtkamer komt tot ze behandeld kunnen worden.”

Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Het is absurd als je erover nadenkt. Ik kwam bij de huisarts, werd vervolgens doorverwezen naar een GZ-psycholoog, waarnaar ik weer werd doorverwezen naar een psychotherapeut. Vervolgens na 4 maanden wachten, mocht ik in therapie, na ongeveer een jaar therapie bleek nog niks ‘echt’ te werken. (Iets wat ik ook keer op keer probeerde te benadrukken bij de huisarts) Uiteindelijk kwam ik bij een gespecialiseerd zorginstelling terecht; Altrecht. En begint het hele riedeltje weer van vooraf aan. Intakegesprekken, beloftes dat ik aan de beurt zou komen, wachten. Waarop ik zei: ‘Ik ben klaar met wachten. Mijn leven valt uit elkaar. Ik ben het zat.’ Een poging volgde…

Maar wat gebeurde er? Ik kwam op de wachtlijst terecht. Uiteindelijk stond ik meer dan 6 maanden op die wachtlijst. Eenmaal kreeg ik dat telefoontje dat ik eindelijk een therapeut kreeg. De diagnose werd opnieuw gesteld en opnieuw moest ik door hetzelfde riedeltje. Ik kreeg een therapeut, maar ik moest EMDR. Wacht, daar is weer een wachtlijst van 6 maanden.

Vervolgens begon mijn EMDR sessies. Dit duurde tot ergens in de zomer en vervolgens zou ik groepstherapie krijgen, maar wacht even daar is ook een wachtlijst voor. Inmiddels ben ik bij de groepstherapie begonnen, maar heb ik ongeveer in totaal twee jaar gewacht op passend therapie.

Anderhalf jaar geleden werd ik opgenomen op een psychiatrische afdeling. Wachttijd in totaal? 4 + 6 + 6 + 4 = 20 maanden. Ja, dan staat je leven enorm lang stil. Maar ik ben niet de enigen. Zo heb ik genoeg verhalen van anderen die ‘in principe’ midden in het leven zouden moeten staan, maar al 5 jaar ‘stilstaan’. Omdat ze niet meteen passend hulp kregen. Als je 112 belt, zeggen ze toch ook niet dat je moet wachten op je beurt?

Sta maar in de rij
Verzekeraars hebben de plicht passende zorg te bieden aan mensen in geestelijke nood. Zij bepalen hoeveel plekken ze vergoeden. Gesprekken met verzekeraars over de uitbreiding van het aantal behandelingsplaatsen leveren Blom vooralsnog niets op: “De verzekeraars springen niet snel genoeg bij. Mensen die acuut hulp nodig hebben, hebben niet de luxe daar lang op te wachten.”

Zorgverzekeraars Nederland noemt wachtlijsten onwenselijk, maar zegt dat er geen structurele problemen zijn met wachttijden. Maar het LPGGz zegt dat de huidige reacties nergens toe leiden. “Instellingen wijzen naar de verzekeraar, die te weinig zorgplekken inkoopt. Die verzekeraar wijst vervolgens naar instellingen die niet aan de bel trekken. Instellingen en zorgverzekeraars wijzen naar de patiënt, die de verzekeraar moet bellen als hij of zij geen plek krijgt. Maar die patiënt is kwetsbaar en meestal niet bezig met dat soort zaken. Dus als we alleen daarop wachten, wachten we nog veel langer”, aldus Ter Avest tegen de NOS.

Ik zeg laten we samen iets doen tegen die enorme wachtlijsten, want dit is absurd. Het is absurd dat je zo lang moet wachten. Het is absurd dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Het is gewoon absurd en hier moet verandering in komen. Hoe? Nou MIND heeft de actie ‘Last Man Standing’.

Op 24 juni ga je dan samen met 299 anderen op een paal staan in het IJsselmeer en probeer je dit zo lang mogelijk vol te houden. Het doel: zoveel mogelijk geld op te halen om de wachtlijsten aan te pakken. Ik zeg: DOEN!

Hoe werkt het?
In het IJsselmeer, in Hoorn, plaatsen we 300 palen in het water. Het is de bedoeling dat je zo lang mogelijk op jouw paal blijft staan. We vragen je zoveel mogelijk geld in te zamelen bij vrienden, familie en collega’s. De actie start om 12:00 uur en duurt tot uiterlijk 18:00 uur. Want, zo lang duurt het voordat het record paal-staan is verbroken. Er blijft één iemand als laatste over: de Last Man Standing.

Je strijdt niet alleen voor dit belangrijke doel, het wordt ook een bijzondere uitdaging die je niet snel zal vergeten. Samen met 299 anderen sta je op een paal, luister je naar muziek en word je aangemoedigd door bekende Nederlanders. Er zijn maar 300 palen, dus schrijf je vandaag nog in. Dit kan natuurlijk ook met z’n tweeën of met een heel team.

Dus sta op, voor jezelf, voor iemand die je kent of voor al die mensen die te lang moeten wachten op hulp.

Ik kan er zelf helaas niet bij zijn, want ik ben op dat moment stage aan het lopen in Londen, maar laat dat je niet weerhouden en doe mee!

Heb jij ooit te maken gehad met een lange wachttijd? Hoe ging jij daar toen mee om?

Fotocredit: Fleur Joesten

8 thoughts on “Zit je in psychische nood? Even wachten hoor!”

 1. Ik herken me helemaal in dit verhaal, ik ben alleen nog niet zo lang aan het wachten als jou. Maar ik vind vier week +vijf week wachten met vakantie tussendoor, al lang duren en ik ben nog maar bij puntje huisarts met wachten op intake van psycholoog.

  1. Ik hoop dat het sneller duurt dan het bij mij duurde! Succes bij je intake!
   Ik hoop dat het je veel gaat helpen.

 2. Zeer herkenbaar!! Ik heb dan wel niet zo lang gewacht als jij, maar 7 maanden voordat een groepstherapie kan starten is ook lang . Ondertussen zit wel iedereen je op je hielen of je niet eerder terecht kunt.
  Het is een vreselijke ziekte die nog steeds niet voor “vol” wordt aangezien en ondertussen gaan we er allemaal kapot aan

 3. Wat een mooi initiatief. Had ook al op je Instagram gereageerd maar ik herken het wachten. Vriendin van mij is nu na 2.5 jaar eindelijk aan de beurt. Heel verdrietig dat het allemaal zo lang moet duren. Hopelijk zit jij nu op de juiste plek!

 4. Zo herkenbaar!
  Die wachttijd is vreselijk. Ik word er alleen maar ellendiger van en heb onderhand geen zin meer in de behandeling omdat de wachttijd zo lang is.

  1. Ja dan voel je je machteloos he… Weet dat je niet de enigen bent. Het hele systeem is gewoon klote… Hopelijk kunnen we er iets aan doen.
   En doe nu vooral wat voor jou goed voelt!

 5. Wachttijd, iets té bekend. Vanaf het eerste moment van de diagnose depressie, 3 jaar geleden, vele mensen in de ggz gezien die mij niet konden helpen en maar weer doorverwezen. Nu eindelijk de juiste hulp gevonden, maar ja… dat stopt ook alweer in juni omdat in de specialistische ggz je na 9 maanden ook weer weg moet zijn van de verzekeraar… en dan? ja dan val je weer in zo’n gat waarbij je weer last krijgt van wachttijden…
  Goed om te lezen dat je kracht hebt gevonden om je in te zetten en weer je leven redelijk op de rit hebt! Mijn leven is in januari ingestort omdat ik noodgedwongen moest stoppen met de opleiding van mijn dromen… Druk zoekende naar iets wat ik wél kan doen op dit moment naast het vele verplichte rust.

 6. Toen ik naar de huisarst ging, duurde het ook heel lang voordat ik therapie kreeg. Het ging toen zo slecht met me, dat ik toen een zelfmoordpoging heb gedaan. Ik werd toen opgenomen in het ziekenhuis en vanaf dat moment ging het allemaal heel snel. Binnen een week kon ik starten met therapie, maar als de hulp eerder was gekomen, dan had ik nu 2 littekens minder gehad en ik heb er al zo veel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *