Lina is 28 jaar oud en sinds kort afgestudeerd aan de kunstacademie, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Een aantal jaar geleden raakte ze namelijk depressief en wist ze niet meer wat ze wilde. “Waarom wilde ik kunstenaar worden? Wat deed ik op deze opleiding? Wat is het nut van deze opleiding? Kan ik later wel geld verdienen? Ik had eigenlijk helemaal geen doel meer in mijn leven. Ik voelde me eenzaam en ik was ondergedompeld in onzekerheden.”

“Daarnaast voelde ik de druk van mijn omgeving. Er wordt tegenwoordig zoveel van je verwacht. Je moet op een bepaalde leeftijd een relatie beginnen, dan kinderen krijgen en een huis kopen, maar je moet ook nog een wereldreis hebben gemaakt. Ik vond mezelf toen echt een loser.”

De kunstacademie

“We werden in het derde jaar op de opleiding helemaal vrijgelaten. Je werd compleet in het diepe gegooid. Hier was je werkplek en hier kon je doen en laten wat je wilt. Af en toe had je dan wel een gesprek met je docent. Aan het eind van elk semester was er dan een beoordeling. Dat was het. Er was een complete vrijheid. Waarvan je zouden denken dat dat super fijn is, want je kan en mag alles. Maar als je iemand bent die structuur nodig heeft, raak je daardoor helemaal de weg kwijt. Daar ben ik toen voor mezelf zeker achter gekomen.”

“Op dat moment wist ik het gewoon niet meer. ‘Hoe moet ik dit aanpakken?’ Ik twijfelde over alles waar ik mee bezig was. Ik lag soms de hele dag in mijn bed met mijn computer.”

“Daarnaast voelde ik me heel alleen, want mijn ouders wonen niet in Nederland en ik heb geen broers of zussen. Dat maakte het allemaal een stuk moeilijker. Ik had gelukkig wel lieve huisgenoten die ervoor me waren. Alleen is de drempel soms te hoog om hulp te vragen. Je wilt anderen niet lastig vallen met jouw problemen. Ik voelde me zo down en had allemaal nare gedachtes die omhoog kwamen. Ik dacht gewoon ‘voor mij hoeft het allemaal niet meer’.”

Ashtanga Yoga

“Ik kwam erachter dat ik eigenlijk geen doel had. Iets voor mezelf. Het hoeft natuurlijk geen uitgestippeld plan te zijn, maar een reden om uit bed te komen, dat moet denk ik iedereen hebben. Ik moest iets veranderen aan mijn negatieve gedachtes, zo kon het gewoon niet verder gaan.
Een vriendin gaf mij toen de tip om yoga te gaan doen. Ik dacht ‘waarom niet? Dat wil ik wel een keertje proberen’. Ik ben toen heel impulsief begonnen met Ashtanga Yoga en had mezelf er helemaal in gestort. Ik voelde me er fijn bij. Het was het moment van de dag dat ik rust in mijn hoofd kreeg en gewoon in het hier en nu kon bestaan. Het was ook een goede manier om uit bed te komen, want de sessies begonnen altijd in de ochtend. Zelfs op zondag, wanneer ik anders de hele dag in mijn bed zou blijven liggen, stond ik nu vroeg op en begon ik de dag met yoga. Een ritme hebben is gewoon heel belangrijk. Elke dag op een vast tijdstip opstaan en naar bed gaan. Het heeft mij enorm geholpen om uit een periode te komen van sombere gedachtes en het hebben van weinig energie.”

Wandelen

“Wandelen hielp mij ook enorm veel om even uit huis te komen. Dat je gewoon gaat en vanzelf ziet waar je uit komt. Ook al was het gewoon om even naar de supermarkt te lopen. Maar soms trok ik mijn schoenen aan en kon ik uren lopen, dan liep ik meer dan 20 kilometer, van Utrecht helemaal naar Driebergen-Zeist. In de ochtend wanneer ik mijn huis verliet was het nog grijs en mistig. Hoe langer ik liep, hoe meer de zon begon te schijnen. Het hielp om rust in mijn hoofd te krijgen, alle gedachtes waar ik de hele dag om draaide verdwenen ineens. Met de warme zonnestralen op mijn gezicht liep ik door de natuur. Dat was heel fijn. Gewoon naar buiten gaan en frisse lucht en zonlicht krijgen, doet je veel goeds.”

Ritme en regelmaat

“Uiteindelijk heb ik een jaar langer gedaan over de kunstacademie, maar dat extra jaar heeft mij stukken verder gebracht. Ik ben daardoor goed afgestudeerd en mag nu mijn werk in verschillende plekken tentoonstellen. Door dat jaar heb ik mezelf echt leren kennen en ook geleerd wat voor mij nodig is. Mezelf regelmaat en ritme aan te leren hielp enorm en daardoor heb ik meer discipline opgebouwd. Het klinkt misschien als een cliché, maar ik ben er zeker sterker door geworden. Ik weet nu dat niks moet, maar dat ik zelf mijn eigen pad bepaal. Misschien ga ik ooit een wereldreis maken, maar alleen als ik daar zelf behoefte aan heb.”

2015-10-28 13.25.42
Foto gemaakt door Lina terwijl ze wandelt door Utrecht.

(Lina is een gefingeerde naam)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *